Чому не можна пити дуже гарячий чай і який напій обрати

Виявляється, гарячий чай може нашкодити здоровʼю. Тож розповідаємо, який чай обрати та як його краще пити

Чому не можна пити дуже гарячий чай і який напій обрати
Олена Черкасець

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Погода останніми днями — зовсім не квітнева і не тішить нас теплими сонячними променями: небо не по-весняному похмуре, мряка. Тож після того, як потрапиш під холодні краплі дощу і намокнеш, мов бирка, так хочеться зігрітися чимось гаряченьким чаєм.

Однак лікарі застерігають від такої ідеї, оскільки дуже гарячий напій може завдати непоправної шкоди здоров’ю. Редактори GoToShop розкажуть, чому не можна пити дуже гарячий чай та як такий напій може зашкодити здоров’ю.

Чому не можна пити занадто гарячий чай

Медики вважають, що між онкологією та дуже гарячими напоями є прямий зв’язок. Вживання «кипʼятку» може бути причиною розвитку раку стравоходу.

Дослідження показали, що люди, які пили дуже гарячий чай, мають більший ризик розвитку на рак стравоходу у 5,5 разів. Лікарі пояснюють, що гарячий напій провокує запалення стравоходу, пошкоджує клітини внутрішньої поверхні органу, через що утворюються мікротравми і мікрозапалення. Саме ці маленькі рани можуть збільшити ризик захворювання.

Коли окріп пошкоджує тканину стравоходу, організм починає виробляти нові клітини, щоб загоїти опіки. Але якщо це відбувається дуже часто і швидко, це може збільшити ризик генетичних помилок, тобто розвитку аномальних ракових клітин.

Лікарі також попереджають, що навіть чашка гарячого чаю може шкодити здоров’ю. Будь — яка їжа або напій, що має більшу температуру, ніж 43 С, може обпекти шкіру, а рідина з температурою, вищою за 71 С, її просто ошпарить.

Тому коли ви заварили каву або чай і починаєте одразу пити напій, це може призвести до виникнення онкології та серйозних проблем зі здоров’ям.

Щоб уникнути такої напасті, краще пити чай, який не дуже гарячий, близько 40 С. Тому після заварювання потрібно не поспішати, а залишити напій трішки охолонути протягом 4-5 хвилин, щоб він став комфортної для споживання температури. Якщо за станом здоров’я немає протипоказань, то в чай або каву можна додавати молоко.

Треба відзначити, що будь-який дуже гарячий напій погано впливає на стравохід, а не лише чай. Але саме чай ми пʼємо частіше усіх напоїв.

Який чай обрати: заварний чи в пакетиках

Традиційно вважають, що листовий чай смачніший, корисніший і якісніший за пакетований. І це справді так, однак іноді такий чай може бути і небезпечним.

У 2013 році американські вчені досліджували 30 видів чаю і виявили, що у всіх міститься багато свинцю. Ще близько 75% чаю при заварюванні щедро «діляться» з нами алюмінієм, причому чим довше ви залишаєте заварку у гарячій воді, тим більше цих металів потрапляє в напій.

Щоб уникнути цієї небезпеки, експерти радять обирати чай з регіонів, де менше забруднення, наприклад, з Китаю, Індії або Шрі-Ланки. Чаї, зібрані у цих країнах, екологічно найкращі. Заварювати напій необхідно до трьох хвилин. А ще краще — купувати чай в пакетиках і заварювати їх хвилину, не більше.

Не купуйте дуже дешевий чай — від ціни залежить якість продукту.

Британські вчені виявили, що листовий чай може містити багато фтору. Якщо в обмежених кількостях і зовнішньо, наприклад, в зубній пасті, — цей мікроелемент корисний. А ось якщо вживати його, і у великих дозах — шкідливо для здоровʼя.

Як виявилося, фтор потрапляє в чай через особливості методів збирання. Проте в дорогих сортах чаю цього мікроелемента менше. Якщо обмежити час заварювання та вибирати якісний чай, такий як улун, дарджилінг або ассам, можна зменшити ризик впливу фтору на організм.

Зайві випиті чашки чаю — не краще

Чай, як і будь-які інші продукти, необхідно вживати дозовано. Тому важливо не «переборщити» з кількістю випитого чорного чаю. Рекомендується вживати лише чотири-п’ять чашок на день, при чому не літрових, а стандартного обсягу.

Інакше доведеться мати справу з побічними ефектами напою, що бадьорить. Велика кількість чаю може призвести до неприємних наслідків: тривожність, нервозність, безсоння, головний біль, аритмія, дзвін у вухах і навіть судоми. Якщо ви помітили зміни в серцевому ритмі або пульсі, що він розганяється, краще відмовитися від додаткової чашки чаю.

Згідно з багатьма дослідженнями, чай має багато корисних властивостей: він захищає від серцево-судинних захворювань, має антиоксидантні властивості, які знижують ризик онкологічних захворювань та хвороби Паркінсона.

Проте, це не заміна медикаментів і не чудодійний засіб, тому важливо споживати його у розумних кількостях, щоб не нашкодити організму. А щоб напій приніс користь і вашому гаманцю, радимо обирати чай за акційною ціною.

Читати статті на тему

2024.05.03 15:51
Як обирати продукти

Унікальні прикраси для паски: секрети вибору та оформлення

Ділимося секретами вибору декору та оформлення великодньої випічки, а також розповідаємо, як створити унікальну та неповторну паску, яка стане справжньою окрасою вашого святкового столу!
2024.05.03 13:55
Як обирати продукти

Чорна ікра до Великодня: як вибрати без шкоди для себе та довкілля

Дізнайтеся, як зробити свій великодній стіл не лише розкішним, але й екологічно відповідальним, обравши легальну та якісну чорну ікру, вирощену на аквакультурних фермах
2024.05.03 12:47
Як обирати продукти

Як вибрати свинячі ребра для запікання: секрети ідеального м’яса

Розповідаємо, як правильно вибрати свинячі ребра для запікання, щоб отримати по-справжньому ніжні, соковиті та ароматні страви, які стануть окрасою будь-якого столу!
2024.05.03 08:28
Як обирати продукти

Правда чи міф: коричневі яйця корисніші за білі?

Під час вибору яєць хочеться придбати більш натуральні та корисніші, та чи можна зробити висновок на основі кольору шкарлупи?
2024.05.02 17:47
Як обирати продукти

Як правильно вибрати молоко

Розповідаємо, на що варто звернути увагу під час вибору молока, щоб отримати максимальну користь від напою