close-btn

ЄС посилив боротьбу з відмиванням грошей: як це торкнеться криптовалюти

Ухвалений документ посилить контроль на території Євросоюзу над фіатними грошима, а також над цифровими активами та всім з ними пов’язаним

ЄС посилив боротьбу з відмиванням грошей: як це торкнеться криптовалюти

Фото: pngwing.com, freepik.com

Європейський парламент остаточно схвалив Положення про боротьбу з відмиванням грошей (AMLR), йдеться в пресрелізі установи. Воно передбачає запровадження нових правил для протидії незаконним операціям, в тому числі у сфері криптовалюти.

В документі йдеться, що «зобов’язані особи» та постачальники послуг повинні збирати більше інформації про користувачів, а також ретельно перевіряти їх в разі використання криптовалюти для розрахунку.

Ці правила поширюються на фінансові операції на суму не менше як €1000 або еквівалент у національній валюті, незалежно від того, чи здійснюється транзакція у вигляді однієї операції, чи за допомогою пов’язаних транзакцій.

Вас може зацікавити: Біткоїн став необхідним фінансовим інструментом: звіт МВФ

Також будуть вводитись додаткові заходи щодо «зниження ризиків». До таких відносяться аналітика блокчейну, збір даних про криптоактиви та інші дії. Постачальники пов’язаних з індустрією послуг зобов’язані дотримуватися стандартних процедур KYC/AML.

Крім цього, ЄС запроваджує повну заборону на анонімні платежі через кастодіальні гаманці або транзакції з використанням конфіденційних монет. Незаконними будуть криптоміксери та інші сервіси, спрямовані на забезпечення додаткової приватності.

«Від готівки до криптоактивів, від нерухомості до предметів розкоші та футбольних клубів — ми націлені на всі сфери, де існує реальний ризик незаконної діяльності», — прокоментувала голосування за AMLR комісар ЄС з фінансових питань Майрід Макгіннесс.

Читайте також: За яку валюту найчастіше купують Біткоїн — Kaiko

Нові правила не будуть розповсюджуватись на постачальників апаратного і програмного забезпечення, а також некастодіальних гаманців, які не мають доступу або контролю над цифровими активами. До їх числа належать такі продукти, як MetaMask і Trust Wallet.

Далі AMLR мають опублікувати в офіційному журналі Євросоюзу. Очікується, що це станеться в червні 2024 року. Положення набудуть чинності через три роки після їхнього остаточного затвердження — не раніше 2027-го.

Зазначимо, у 2023 році Європейський Союз став першим у світі, хто впровадив регулятивні стандарти для ринку криптоактивів та пов’язаних з ним послуг. Ці правила застосовуються до випускачів токенів та постачальників криптопослуг, включаючи криптобіржі та гаманці.

Нещодавно в Нацбанку України заявили, що українське законодавство в криптосфері має бути адаптоване до норм Європейського Союзу. Як це планують робити — читайте в нашому матеріалі.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Зважування за ринковою капіталізацією в криптовалютах: плюси та мінуси популярної стратегії

3 акції з більшим потенціалом, ніж будь-яка криптовалюта

Роберт Кійосакі пояснив, чому ніколи не купить біткоїн-ETF

За матеріалами Incrypted

google news