close-btn

НБУ радить банкам використовувати ШІ при кредитуванні

Питання контролю ризиків і ідентифікації під час прийняття кредитних рішень залишаються актуальними для банків

НБУ радить банкам використовувати ШІ при кредитуванні

НБУ радить банкам використовувати ШІ при кредитуванні Фото: freepik.com

У Національному банку України (НБУ) вважають, що використання штучного інтелекту (ШІ) може пришвидшити ці процеси та поліпшити їх якість.

«Технологічність стає визначальним чинником конкурентоздатності в роздрібному сегменті, адже для залучення клієнтів послуги мають бути швидкими, зручними та якісними, – заявила перший заступник Голови НБУ Катерина Рожкова. – Досвід розвинутих країн доводить ефективність використання фінустановами ШІ не лише для скорингу та організації роботи колцентрів, а й під час укладання договорів з клієнтами та перевірки документів, що безумовно підвищує якість і точність складних процесів. Крім того, це потужний інструмент для моделювання майбутніх потреб клієнтів».

Також вона розповіла про відновлення та розвиток кредитування в умовах війни.

Цікаве по темі: На які цілі банки видавали готівку з початку року — НБУ

За її словами, роздрібне кредитування в Україні триває, але рівень проникнення історично досить низький порівняно з європейськими країнами – близько 3% порівняно з 25%, наприклад, у Польщі.

Беззаставне споживче кредитування зазвичай найпершим відновлюється після криз, на сьогодні цей напрям в Україні є флагманським, підживлюючи конкуренцію банків і небанківських фінустанов. Про кредитний бум поки що не йдеться. Для «розігріву» ринку банкам доводиться докладати значних зусиль, розширювати коло клієнтів, зокрема й за рахунок категорій, кредитування яких було на паузі з початку повномасштабної війни.

Фінустанови в режимі реального часу пристосовуються  до змін у структурі економіки: високий рівень безробіття, зміна рівня доходів у секторах, велика кількість ВПО, мобілізація клієнтів тощо.

Ринкове іпотечне кредитування поки що не набрало обертів через законодавчі перешкоди, воєнні ризики та стан будівельної галузі.

Небанківські фінустанови відновилися після перших шоків повномасштабної війни, налагодили технологічні процеси та намагаються конкурувати з банками в роздрібному сегменті.

Нагадаємо, що НБУ змінив правила перевірки фінустанов. Передбачається впровадження нових інструментів нагляду – використання під час виїзних перевірок віддаленого доступу, перевіркової операції, фото-/відеофіксації членами інспекційної групи фактів, що можуть свідчити про порушення вимог законодавства.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Ставки за депозитами для населення знизяться — НБУ

Банки по-новому оцінюватимуть кредитні ризики — НБУ

У BankID зʼявляться нові функції – НБУ

За матеріалами: НБУ.

google news