РФ використовує тортури й сексуальне насильство як знаряддя війни, — експерт

Андрій Яковлєв. Фото: helsinki.org.ua

Організація Об’єднаних Націй (ООН) має у своєму розпорядженні достатню кількість доказів того, що російські війська широко використовують тортури й сексуальне насильство як знаряддя війни. Вони мають систематичний характер, заохочуються згори і є воєнними злочинами. Про це в ефірі телеканалу FREEДOM розповів адвокат, експерт Регіонального центру прав людини, керівний партнер АО “Амбрела” Андрій Яковлєв.

За словами Яковлєва, у звіті Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні наголошується, що випадки катувань і сексуального насильства з боку російських військових мають масовий і систематичний характер.

“У звіті Комісії йдеться про те, що тортури, які використовує РФ, застосовуються повсюдно різними установами, особами. Характер катувань застосовується в різних місцях і приблизно за однаковими сценаріями. Це може говорити про те, що фактично вчиняється злочин проти людяності. Тому що систематичний характер порушення міжнародного права, законів, звичаїв ведення війни може свідчити саме про злочини проти людяності”, — розповів адвокат.

За його словами, жертвами катувань і сексуального насильства здебільшого стають українські військовополонені в місцях утримання, а також цивільні особи, які проживають на тимчасово окупованих територіях або перебувають у полоні.

“Катування та сексуальне насильство широко і систематично здійснюється російськими окупантами як проти військовополонених, так і проти цивільних осіб, які перебувають у полоні. Часто таке насильство супроводжувалося іншими формами жорстокостей, включно з побиттям і погрозами вбивством”, — поінформував експерт.

Як зазначив адвокат, прояви сексуального насильства та катування заохочуються російським керівництвом як на нижчому, так і на найвищому рівні.

“Після оприлюднених випадків насильства вище керівництво РФ мало б ініціювати низку перевірок. Якщо перевірок немає, це означає, що керівництво бере на себе відповідальність за те, що відбувається. Відсутність покарання тягне за собою повторення таких випадків, які стають систематичними. І це потрібно сприймати як злочин проти людяності”, — констатував спікер.

Він додав, що з огляду на класифікацію злочинів, катування та сексуальне насильство під час війни належать до воєнних злочинів та злочинів проти людяності. А їх повинен буде розглядати Міжнародний кримінальний суд (МКС).

“Якщо Міжнародний кримінальний суд розслідує і винесе справедливий вирок особам, які проводили катування, а також особам, які допустили їх, це буде гарним сигналом, щоби надалі РФ відмовилася від такої практики. Якщо не буде такої реакції, катування продовжаться, й вони можуть посилитися”, — резюмував Андрій Яковлєв.

Читайте також: “Герої” зі звичками маніяків: до чого призведе Росію путінська амністія

Нагадаємо, радянський і російський журналіст Олександр Морозов заявив, що російське суспільство адаптувалося до насильства.

Читайте також: Колишні ув’язнені все частіше вирушають на війну проти України вдруге — деталі від Романової

Прямий ефір