Шольца закликають передати Україні TAURUS — чому ці ракети необхідні ЗСУ: деталі (ВІДЕО)

Крилата ракета TAURUS KEPD 350. Ілюстративне фото: mbda-deutschland.de

Німеччина не передаватиме ракети TAURUS Україні, попри рішення Сполучених Штатів надати ATACMS. Таку заяву зробив канцлер ФРН Олаф Шольц. Він наголосив, що поки не готовий змінити своє рішення, інформує FREEДОМ

Із проханням вплинути на Олафа Шольца в питанні поставок Україні далекобійних ракет німецька опозиція звернулася до прем’єра Британії Ріші Сунака. Фракція Християнсько-демократичного союзу, яка методично виступає за передачу Києву зброї великої дальності, попросила Сунака під час його першого візиту до Берліна змінити позицію Шольца.

“Пакет США тепер прямо закликає президента Штатів Джо Байдена надати Україні ATACMS великої дальності. Ось чому Сунаку слід також посилити тиск на Шольца, щоб він нарешті надав TAURUS”, — заявив Родеріх Кізеветтер, експерт Християнсько-демократичного союзу Німеччини з питань оборони.

Після рішення Вашингтона про виділення Україні близько 61-го млрд дол. і ракет ATACMS, заклики до Шольца розблокувати доставку німецьких ракет поновили і в Бундестазі.

“Канцлер завжди запевняв, що він орієнтований на Сполучені Штати. США тепер поставлять Україні ракети ATACMS великої дальності. Це достатня причина, аби почати діяти з питання TAURUS просто зараз”, — сказала очільниця комітету з оборони в Бундестазі Марі-Аґнес Штрак-Ціммерманн.

З тим, що рішення Капітолію про ракети дальністю 300 км для ЗСУ має не лише практичне, а й символічне значення, згодні й аналітики.

Так, про передачу Україні першої батареї Patriot США оголосили наприкінці грудня 2022-го, а в січні 2023-го до ініціативи приєдналася Німеччина. А про те, що в Україну поїдуть танки “Абрамс” і “Леопард”, Вашингтон і Берлін заявили в один день. Тож двопалатна підтримка надання ATACMS — вагомий аргумент для активізації перемовин із Німеччиною щодо передачі TAURUS.

“Німеччина вийшла в лідери з надання допомоги Україні серед європейських країн. Вони активно підтримували всі починання США з надання допомоги Україні. Тому я бачу, що відновити діалог щодо TAURUS можливості будуть. Принаймні, у нас з’явилися нові аргументи. Раніше в нас їх не було, зараз вони з’являться”, — зазначив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

Попри те, що Велика Британія, Франція та США вже постачають Силам оборони України потужні ракети великої дальності, німецькі боєприпаси все одно необхідні. 

Крилаті ракети TAURUS, які запускають із винищувачів, оснащені інтелектуальною системою детонатора Mephisto. Вона дозволяє боєголовці з більшою ймовірністю руйнувати складні конструкції.

“Те, що лежить на поверхні, — це зв’язка балістичних ракет ATACMS і спеціалізованих на знищення якраз захищених об’єктів ракет TAURUS для нанесення удару по Керченському мосту. І, звичайно, така масована атака може бути доповнена іншим переліком озброєнь”, — пояснив військовий експерт Валерій Рябих.

24 квітня канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що поки не готовий змінити своє рішення. Він нагадав, що ФРН є найбільшим донором України в Європі і вже забезпечує Сили оборони артилерійськими системами великої дальності Gepard, IRIS-T і Patriot.

Берлін вважає, що, принаймні зараз, найгостріше Україна потребує саме засобів протиповітряної оборони.

Читайте також: Шольц сам окреслив “червоні лінії”, які не хоче переступати, — політолог про відмову Німеччини передавати TAURUS Україні

Нагадаємо, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко висловив думку, що надання Києву далекобійних ракет ATACMS, що передбачено законопроєктом про допомогу Україні, має не тільки практичне, але й символічне значення. Це — аргумент для активізації переговорів із Німеччиною щодо передачі ракет TAURUS.

Читайте такожTAURUS для України: кілька причин, через які Шольц побоюється передавати ракети, назвала Розе

Прямий ефір