За заморожені активи РФ можна буде закуповувати озброєння для України, — Длігач

Ілюстрація: gettyimages.com

Російські заморожені активи можуть бути використані не тільки для відновлення України, а й на закупівлю озброєння для Сил оборони. Про це сьогодні, 25 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів доктор економічних наук, професор Київського національного університету, генеральний директор групи компаній Advanter Group Андрій Длігач.

Він нагадав, що Росія витрачає на розв’язану нею війну як мінімум удвічі більше, ніж Україна.

“Російський бюджет — понад 110 млрд плюс ще те, що називається секретними статтями, — близько 100 млрд дол., виходить, що понад 200 млрд на рік Росія витрачає на військові дії. Що ж в Україні? В Україні все, що вона збирає як податки, йде на оборону від російської агресії, а з іншого боку значна міжнародна допомога йде. Але це однаково вдвічі менше, ніж у Росії. Відповідно, Україні потрібно більше закуповувати озброєння, більше фінансувати обороноздатність. Де ж брати ці ресурси? Звичайно, із заморожених російських активів, які вже мають бути не просто замороженими, а конфіскованими”, — сказав доктор економічних наук. 

На його думку, у розв’язанні цього питання стримувальним фактором є винятково політичні страхи, зокрема з приводу того, що передачі цих активів на користь України РФ намагатиметься запобігти через суди.

“Зрештою європейські суди не піддаються впливу тим страхам, які може навіювати Росія, судять за честю. З іншого боку, бояться того, що тоді “ломануться” інші країни вилучати свої активи з Європи чи США. Це теж є досить примітивною ідеєю, адже вилучати активи з європейських банків буде прямим сигналом, що та чи інша країна готується до агресії. Ну, вибачте, але тоді з цих країн будуть йти інвестори. Цей сигнал був би абсолютно безглуздою ідеєю втратити ринки, інвесторів, туристів, усіх, кого завгодно. Ніхто не хоче йти шляхом Росії, відповідно, ніхто не буде цього робити. А те, що інвестори вже йдуть масово з Китаю, якраз і є чітка ілюстрація того, що будь-яка спроба підтримувати агресора загрожує економіці. Тож я не бачу, за які страхи ще можна чіплятися, не передаючи Україні заморожені російські активи”, — сказав Длігач.

Читайте також: Дає право проводити консультації: сенс ухваленого Конгресом США законопроєкту про заморожені росактиви пояснив експерт

Раніше членкиня української делегації в ПАРЄ, народна депутатка Євгенія Кравчук не виключила, що вже влітку ПАРЄ може проголосувати за механізм та юридичне обґрунтування передачі заморожених російських активів Україні.

Прямий ефір