Європарламент виступив проти російського втручання — ухвалено резолюцію

Європейський парламент. Фото: investigator.org.ua

Європейський парламент закликав політичне керівництво Європейського Союзу та держав-членів терміново та активно протидіяти спробам російського втручання. Відповідну резолюцію було ухвалено сьогодні, 25 квітня, на пленарному засіданні Європейського парламенту. Про це повідомляє пресслужба Європарламенту, інформує FREEДОМ.

Резолюцію було прийнято “після кількох недавніх викриттів спроб Кремля втрутитися та підірвати європейські демократичні процеси”.

На думку депутатів, будь-які подібні дії повинні мати наслідки. У повідомленні пресслужби йдеться: парламент вражений твердженнями, які заслуговують на довіру, про те, що деяким депутатам Європарламенту платили за поширення російської пропаганди, а деякі з них брали участь у діяльності проросійського медіа Voice of Europe, тоді як Росія вела незаконну агресивну війну проти України.

Депутати Європарламенту хочуть, щоб лідери ЄС та держав-членів розв’язали проблему втручання Росії не лише у діяльність інститутів ЄС, а й у масштабах усього ЄС. На їхню думку, є “відчуття терміновості та рішучості зробити це, враховуючи європейські вибори, що наближаються, які відбудуться 6-9 червня 2024 року”.

“Посилаючись на передбачувані випадки російського втручання по всій Європі, включаючи Болгарію, Німеччину та Словаччину, депутати Європарламенту стурбовані нещодавнім допитом депутата Європарламенту від “Альтернативи для Німеччини” (АдГ) Максиміліана Краха, який провело Федеральне бюро розслідувань США (ФБР) щодо підозри в тому, що він отримував гроші від агентів Кремля, а також арештом у Німеччині 23 квітня 2024 року його помічника у парламенті за звинуваченням у шпигунстві на користь Китаю. Парламент закликає АдГ негайно публічно оголосити про свої фінансові відносини, особливо з Кремлем, а також публічно розкрити мету та точну суму всіх платежів, що надходять із джерел, пов’язаних із Кремлем”, — повідомили у пресслужбі.

За словами депутатів Європарламенту, хоча Росія залишається основним джерелом іноземного втручання та дезінформації в ЄС, інші країни також виявляють активність. Вони наголошують, що відповідь ЄС на ці загрози може бути ефективною лише в тому випадку, якщо вона ґрунтується на комплексному, цілісному та довгостроковому політичному підході, що спільно проводиться як ЄС, так і державами-членами.

Щоб посилити власний захист парламенту, резолюція пропонує підвищити культуру його внутрішньої безпеки, зокрема ретельні внутрішні розслідування з метою оцінки можливих випадків іноземного втручання та повне дотримання системи внутрішніх санкцій. Депутати Європарламенту також вимагають обов’язкового навчання з питань безпеки для членів Європарламенту та співробітників, відповідного допуску до таємності та посиленої перевірки персоналу.

Резолюція закликає Раду включити підтримувані Кремлем засоби масової інформації, інші мовні та медійні організації, а також осіб, відповідальних за пропагандистські та дезінформаційні кампанії в ЄС, у майбутній 14 пакет санкцій проти Росії. Депутати Європарламенту хочуть повторити санкції, ухвалені урядом Чехії проти Voice of Europe, а також українського проросійського олігарха Віктора Медведчука та його близького соратника Артема Марчевського. Вони також шкодують про здатність Voice of Europe відновити свою діяльність із Казахстану та закликають держави-члени забезпечити неможливість доступу до нього до ЄС.

Резолюцію було прийнято 429 голосами за, 27 проти при 48 утриманих.

Читайте також: Політики одержують гроші в обмін на проросійські висловлювання: механізми роботи пропаганди в ЄС (ВІДЕО)

Нагадаємо, Європейський парламент схвалив продовження тимчасових заходів щодо лібералізації торгівлі для України.

Прямий ефір