close-btn

Податок на розкіш: хто і скільки має заплатити у 2024 році

У 2024 році деякі українці мають сплатити податок на розкіш. Розбираємося, що це таке і кому треба його сплачувати

Податок на розкіш: хто і скільки має заплатити у 2024 році

Податок на розкіш: хто і скільки має заплатити у 2024 році Фото: unsplash.com, freepik.com

Що таке податок на розкіш

До податків на розкіш відносять так види:

  • транспортний податок (ст. 267 ПКУ);
  • податок на нерухоме майно, окрім земельної ділянки (ст. 266 ПКУ).

Варто зазначити, що розмір транспортного податку не залежить від об’єму двигуна, марки, типу пального, року придбання.

До уваги береться тільки рік випуску авто, а далі середньоринкова вартість визначається Міністерством економічного розвитку і торгівлі України.

Важливо зауважити, що транспортний податок стягується з дорогих і досить нових легкових автомобілів. Щодо вантажних автомобілів, то цей податок на них не поширюється.

Місяць випуску автомобіля також впливає на терміни сплати податку. Якщо в технічних документах вказано рік і місяць виробництва, то термін у 5 років обчислюється до місяця, коли автомобілю минає 5 років.

Коли платити податок на розкіш

Транспортний податок обов’язковий для всіх, якщо автомобіль відповідає критеріям оподаткування. Але є ще податок на нерухомість, він залежить від рішень місцевих рад.

Сплачувати податок треба протягом 60 календарних днів із дня отримання відповідного повідомлення.

Цікаве по темі: Податкова не перевірятиме деякі бізнеси в Україні – деталі законопроєкту

Щороку Міністерство економіки публікує повний перелік моделей автомобілів із зазначенням року їхнього випуску, об’єму циліндрів і типу пального, що підпадають під транспортний податок в Україні. У 2024 році у цьому списку опинилося 225 моделей автомобілів.

Ставка – 25 тисяч грн на рік за одне авто. У разі несплати нараховуватиметься пеня.

Податок треба сплачувати за авто віком до 5 років і вартість, яких перевищує 375 мінімальних заробітних плат. Станом на 2024 рік, мінімальна заробітна плата – 6700 грн. Тобто, оподатковуються автомобілі, дорожче 2 512 500 грн.

Податок на нерухомість

Якщо йдеться про квартиру, площа якої перевищує 60 квадратних метрів, або будинок у понад 120 квадратів, то потрібно заповнити декларацію та сплатити податок.

Розраховують розмір сплати у відсотках до розміру мінімальної зарплати, що встановлено на 1 січня звітного року, одна не вище за 1,5% за 1 кв. метр.

За наявності у власності платника податку квартири, загальна площа якої перевищує 300 кв. м або будинку загальною площею понад 500 кв. м, сума податку збільшується на 25 тисяч гривень на рік за кожен такий об’єкт.

Нагадаємо, що названо умови, за яких податкова зніматиме гроші з рахунків українців. Як пояснили в податковій, в першу чергу списати кошти можуть за рішенням суду. Це стосується банківських рахунків, електронних гаманців та навіть облікового запису в системі електронного адміністрування ПДВ. В такому випадку після рішення суду справа передається державній виконавчій службі.

Ознайомтеся з іншими популярним матеріалами:

В Україні хочуть оподатковувати Telegram-канали — Верховна Рада

Що варто знати мобілізованим ФОП про податки

Майбутнє спрощеної системи оподаткування, податок на прибуток, реформа податкової: Мінфін пояснив Нацстратегію доходів

За матеріалами: «Факти».

google news