Головна Новини Суспільство події Чого боїться РФ: як намагається зірвати саміт миру
commentss НОВИНИ Всі новини

Чого боїться РФ: як намагається зірвати саміт миру

РФ діє кількома шляхами, аби завадити Україні зібрати якнайбільше країн навколо української формули миру

25 квітня 2024, 17:25 comments1169
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що Росія планує зірвати Глобальний саміт миру, намічений на середину червня у Швейцарії. А глава українського МЗС Дмитро Кулеба наголосив, що від Києва переговорів із путінським режимом про мир вимагають не лише відверті прихильники Кремля, а й просто наївні люди, які не розуміють Росію і той режим, який зараз її очолює. Він наголосив, що РФ піде на конструктивні переговори лише, якщо Україна матиме успіх на полі бою, а також з'явиться коаліція країн, яка підтримає "формулу миру" Зеленського. Про що говорить ситуація, яка зараз складається навколо переговорного кейсу? Як вона може розвиватися в найближчому майбутньому? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чого боїться РФ: як намагається зірвати саміт миру

Саміт миру. Фото з відкритих джерел

Україна акціонує формулу миру

Глава платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян пояснює:

"Необхідно розуміти, що саміт миру – це не про російсько-українські переговори. Він про здатність світу забезпечити можливості для дипломатичного вирішення російсько-української війни, не допустити нові війни з огляду на використання Росією слабкостей міжнародного правопорядку".

За словами експерта, з десяти пунктів нашої формули миру дев'ять – саме про слабкість діючого світопорядку, потребу їх змінити. Лише десятий пункт безпосередньо стосується врегулювання російсько-українського протистояння.

Зрозуміло, продовжує політолог, що РФ намагається зірвати цей саміт. Причому діє кількома шляхами.

Перший – зменшити кількість країн, що приїдуть до Швейцарії. Формуючи повістку, що виправдовує їхню не присутність. Мовляв, якщо там не буде Росії, то немає сенсу й збиратися.

"Тим самим країна-агресор хоче звузити ті виклики, які вона кинула світовому порядку, виключно до російсько-українського театру бойових дій. Тоді як пункт нашої формули миру про ядерну безпеку – це значно ширше, ніж про захоплену Запорізьку АЕС. Адже завтра на іншому континенті може бути захоплена АЕС. І світу знову не буде чого цьому протиставити, окрім як відправити абсолютно імпотентну місію МАГАТЕ, – пояснює Олег Саакян. – Україна кровно зацікавлена, щоби у світу з'явилися механізми вирішення таких ситуацій. Для початку – у випадку із ЗАЕС. Тим самим, створюючи умови, завдяки яким дії Росії не стануть прецедентом для повторення".

Другий шлях, який використовує РФ для зриву саміту миру – це створення руками третіх суб'єктів (Туреччина, Китай, Білорусь) альтернативних "мирних пропозицій", які містили б прихований інтерес Кремля. І не відповідали ідеям справедливого миру між Україною та Росією. Таким чином, вибудовуючи коаліцію країн, які виправдають свій не приїзд на червневий саміт тим, що вони нібито підтримують інші підходи, зазначає експерт.

Третій шлях – більш комплексні операції мілітарного та гібридного характеру (зокрема, наступальні дії окупаційної армії на українському фронті), щоб створити відчуття, ніби зараз будь-яка розмова про мир недоречна.

"Мовляв, РФ сильна, як ніколи, а Україна нібито програє у війні. Росіяни хотіли б мати саме такий фон, на якому саміт у Швейцарії буде виглядати недоречним, неадекватним реальності", – пояснює Олег Саакян.

Україна, наголошує він, цьому протиставляє власні дії. Веде діалог із широкою низкою країн, різними регіональними лідерами, посилюючи мироцентричний підхід до формули миру. Пояснюючи, що йдеться про вирішення проблем не лише України, а й тих чи інших країн світу в цілому.

"Україна фактично акціонує формулу миру, – пояснює політолог. – Пропонує різним країнам взяти лідерство у окремих її частинах. Таким чином, демонополізуючи українське авторство, роблячи це спільним продуктом усіх, хто готовий буде брати на себе відповідальність за те, щоб світ у процесі російсько-української війни (і після) став безпечнішим, ніж був до цього".

Крім того, ми готуємось відбивати російський наступ, наголошує Олег Саакян. І виділення американської допомоги, інших безпрецедентних пакетів підтримки від наших партнерів – із якісно іншим озброєнням – також спрямоване на те, щоб зірвати російський план, упевнений експерт.

Росіяни бояться української формули миру

На думку політолога, партнера міжнародного комунікаційного агентства Good Politics Максима Джигуна, те, що Росія намагається зірвати Глобальний саміт миру – добрий знак. Що означає, що українська формула миру працює. Що її росіяни бояться. Саме тому не хочуть допустити широкої коаліції щодо підтримки абсолютно об'єктивного, демократичного, правового закінчення війни — із притягненням агресора до відповідальності.

"Такі дії РФ лише підкреслюють значущість саміту, наміченого на середину червня", — упевнений експерт.

Важливо й те, зазначає він, що ми проводитимемо цей форум, вже маючи багатомільярдну допомогу з боку США.

"Як казав один із американських дипломатів – дипломатія добре працює тоді, коли в неї за спиною є танки. І Україна наразі такі танки отримала", – констатує політолог.

Він не має сумнівів, що РФ продовжить за допомогою своїх союзників типу Китаю, Ірану, Північної Кореї та інших тоталітарних та авторитарних режимів намагатися вплинути на треті країни, щоб ті не брали участі у саміті миру.

"Можливо, з'являться новини, що РФ черговій з африканських чи азіатських країн вибачила борги на сотні млн доларів, тим самим купуючи їхню неучасть у зустрічі в нейтральній Швейцарії, – прогнозує Максим Джигун. – Нам же – свою справу робити. Добре, що маємо широку підтримку серед демократичного світу. Але важливо залучати й інші країни, що вагаються. Перетягувати їх на свій бік. І забезпечувати максимальну підтримку українських ініціатив".

Читайте також на порталі "Коментарі" — допомога Заходу під конкретні умови: про що йдеться, які червоні лінії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини