Китай — життєво важливий партнер для Росії, — Умланд

Андреас Умланд. Фото: hromadske.ua

Китай — дуже важливий партнер для Росії, який допомагає обходити санкції й підтримує економіку. Політична підтримка РФ з боку Китайської Народної Республіки (КНР) також відіграє важливу роль у світовій політиці. Про це сьогодні, 25 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів німецький політолог, аналітик Стокгольмського центру східноєвропейських досліджень Андреас Умланд.

“Китай для Росії зараз — дуже важливий партнер. Я б навіть сказав, життєво важливий партнер. Тому що без китайської економічної підтримки санкції були б набагато ефективнішими, і економіка Росії була б у зовсім іншому стані”, — підкреслив він.

Володимир Путін готується до поїздки в Китай для переговорів із головою КНР Сі Цзіньпіном.

“Політична підтримка Китаю в ООН, у Раді Безпеки важлива для Росії. Китай має й свої інтереси. Він використовує Росію для суперництва або протиборства із Заходом. Китай — одна з іще тих небагатьох країн, куди Путін може поїхати після ордера на його арешт від Міжнародного кримінального суду”, — зазначив експерт.

Китай — складна ціль для застосування вторинних санкцій з боку країн Заходу, вважає німецький політолог.

“Загальна санкційна політика завжди страждала від того, що вона стосувалася від самого початку тільки російських фірм, а не тих, які співпрацюють із Росією. Урок двох років неефективних санкцій показав, що без вторинних санкцій не обійтися. Тобто потрібно не тільки обмежувати країну, яка під санкціями, а й усіх акторів, фірми, країни, підприємців, які порушують цей санкційний режим. Китай у цьому відношенні — найскладніша ціль у застосуванні таких вторинних санкцій. Тому що Китай має велику економіку”, — пояснив він.

Читайте також: Китай грає зі США та Європою в різні ігри — розбір академічного директора Центру публічної дипломатії

Прямий ефір