close-btn

Вчені знайшли у Сонячній системі більше тисячі невідомих об'єктів

Знайдені у Сонячній системі об’єкти виявились астероїдами, які до цього майже 20 років ніхто не помічав

Вчені знайшли у Сонячній системі більше тисячі невідомих об'єктів

Фото: unsplash.com

Міжнародна команда вчених разом з астрономами Європейського космічного агентства (ESA) та за допомогою низки алгоритмів штучного інтелекту (ШІ) ідентифікували нову вибірку з понад 1000 астероїдів в архівних даних космічного телескопа Hubble.

Використані методи являють собою новий підхід до пошуку об’єктів у даних десятирічної давнини, які також можна застосувати до інших наборів даних, йдеться в статті, опублікованій в Astronomy & Astrophysics.

Спостерігати за астероїдами дуже складно, адже вони дуже тьмяні та постійно рухаються орбітою навколо Сонця. Однак телескоп Hubble може сфотографувати астероїди під час спостереження за космосом, коли вони переміщаються Сонячною системою. Річ у тім, що сліди руху астероїдів можна помітити на знімках, наприклад, галактик, таких як UGC 12158.

Читайте також: Людство зникне значно раніше, ніж погасне Сонце – учені

Автори дослідження перевірили архівні дані Hubble за останні 19 років його роботи, які містили 37 тисяч зображень космосу. За допомогою ШІ вчені здійснили класифікацію невідомих об’єктів і виявили 1701 слід, залишений астероїдами на знімках. З них 1031 астероїд раніше не був відомий вченим і приблизно 400 астероїдів мають розмір менш як 1 км.

«Положення астероїдів змінюється з часом, і тому ви не можете знайти їх, просто ввівши координати, тому що вони можуть не бути там у різний час. Як астрономи, ми не маємо часу переглядати всі зображення астероїдів. Тож ми прийшли до ідеї: співпрацювати з понад 10 000 волонтерами-громадянами-вченими, щоб переглянути величезні архіви Hubble», — зазначає керівник групи Пабло Гарсія-Мартін, науковий співробітник кафедри теоретичної фізики Мадридського автономного університету (UAM)

Вас може зацікавити: Вчені знайшли нові докази існування дев’ятої планети в Сонячній системі

На наступному етапі в рамках проєкту вивчатимуть смуги раніше невідомих астероїдів, щоб схарактеризувати їх орбіти, періоди обертання та інші властивості.

А коли космічний телескоп Джеймса Вебба (JWST) накопичить достатньо великий набір даних, той самий метод можна буде застосувати до його архівних даних.

Нагадаємо, науковці в ході дослідження космосу помітили незвичайну планету, яка виявилась настільки гарячою, що почала світитись. На це вплинули її сусіди — зірка та інші планети. Сусідні об’єкти змінюють форму планети, нагріваючи її так інтенсивно, що вона може мати розплавлену поверхню.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Вчені знайшли місце на Марсі, де могло існувати життя

Місячні та сонячні затемнення у 2024 році: коли чекати та чи побачать їх українці

Вчені виявили майже 20 унікальних космічних явищ: чи небезпечні вони

За матеріалами Science Alert

google news