Головна Новини Суспільство події Що відбувається між США та КНР: про що говорить позиція Сі щодо війни в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається між США та КНР: про що говорить позиція Сі щодо війни в Україні

Візит Блінкена до Китаю направлений на те, щоб спробувати вирішити хоча б частково складні питання між двома країнами

25 квітня 2024, 18:25
Поділіться публікацією:

За інформацією Bloomberg, Китай посилив тиск на Сполучені Штати Америки та регіон Азії через візит до Пекіна держсекретаря США Ентоні Блінкена. У свою чергу WP повідомляє, що Блінкен прибув до Китаю, щоб закликати той припинити надавати допомогу росіянам у війні проти України, якщо КНР хоче зберегти нормальні відносини із Заходом. Які очікування від цього візиту? Про що свідчать дії КНР? Чи вдасться переконати китайське керівництво перестати грати у псевдонейтрала та закликати до псевдомиру? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Що відбувається між США та КНР: про що говорить позиція Сі щодо війни в Україні

США та Китай. Фото: з відкритих джерел

КНР спробує балансувати між Заходом та Росією

Ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан вважає, що Україна та Захід вже розуміють – як би Китай не декларував своєї нейтральності, він стоїть на боці Росії.

"І можна з упевненістю говорити про кремлівську вісь зла, куди окрім РФ та КНР входять Іран, Північна Корея, Сирія, – зазначає експерт. – Постпред США при НАТО Джуліан Сміт дуже вірно днями зазначила, що Китай обрав російську сторону, а тому більше не може претендувати на нейтральну позицію у цій війні. Вона наголосила, що КНР допомагає країні-агресору досягати її цілей в Україні, продовжуючи продавати РФ технології безпілотників, порохові компоненти, мікроелектроніку тощо. За її словами, США не купляться на спроби КНР представити себе нейтральною стороною. Тобто розвідструктури і США, і НАТО загалом мають достовірну інформацію, як саме поводиться КНР щодо російсько-української війни, на чиїй він стороні".

Безумовно, це сумно, враховуючи непогані відносини, які складалися між Україною, яка здобула незалежність, та Китаєм. Але це факт, – констатує ветеран зовнішньої розвідки.

"Не випадково практично відразу після підписання Байденом закону про допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню (на останній, нагадаю, зазіхає КНР, але США попередили, що у разі агресії готові вступитися за союзника у військовий спосіб), до Китаю вирушив Блінкен. Думаю, метою є спроба вирішити, хоча б частково, складні питання між двома країнами. І довести до китайської сторони, що США та союзники чудово розуміють роль КНР у російсько-українській війні. І, якщо Пекін хоче відновлення нормальних відносин із Заходом, Сі Цзіньпін і ті, що з ним мають припинити свої "каруселі" з Путіним. Встати на шлях, який декларує статут ООН. Взяти участь у Глобальному саміті миру у Швейцарії. І, разом з іншими країнами, зацікавленими у справедливому мирі, з урахуванням територіальної цілісності, суверенітету, норм міжнародного права – почати добиватися саме такого результату російсько-української війни", – наголошує Василь Богдан.

На жаль, КНР та РФ зблизилися останнім часом, констатує генерал. Із Росією, за його словами, все зрозуміло. Вона потребує того, що продає їй Китай. Він потрібний їй і як покупець після втрати західних ринків.

"Але, незважаючи на ту підтримку, яку надає Китай, російська економіка руйнується. Так, країна-агресор навчилася обходити санкції. Але ті частково працюють, тоді як робочих рук у країни-агресора дедалі менше, грошей треба дедалі більше. КНР користується ситуацією, скуповує російські ресурси за безцінь, потихеньку заселяє Далекий Схід та інші історично китайські землі. Незважаючи на це, путінський режим і надалі сподіватиметься на Китай. Заради власного виживання", – прогнозує експерт.

Розмірковуючи над тим, чи може вплинути європейська та американська дипломатія на Сі, генерал нагадав, що хоч у демографічному ресурсі КНР – потужна країна, є ядерна зброя, успіхи у космосі, але є чимало проблем – економічного, науково-технологічного плану.

"Китаю конче необхідні ринки Європи та США, їхні технології, інвестиції, кредити. Невипадково так активізувалися китайські спецслужби. І та сама китайська мафія "Тріада", яка тепер працює на державу, – акцентує ветеран зовнішньої розвідки. – У комплексі китайська політика тисячі порізів та тисячі запевнень, обіцянок, складна, але прозора та зрозуміла. І, які б плани не були в російсько-китайських відносинах, я впевнений, що нинішнє керівництво КНР намагатиметься балансувати між Заходом та Росією, враховуючи передусім свої інтереси. У тому числі – у ракурсі неодноразових застережень з боку США щодо ролі Китаю у російсько-українській війні".

Протистояння є, на різних рівнях

Політолог, кандидат філософських наук Олександра Решмеділова розмірковує так:

"Сам факт візиту Блінкена до Китаю – вже позитив. Наразі відносини між США та КНР складно прогнозовані. Триває тиск на різних рівнях, у тому числі у ракурсі кібербезпеки. Китай вперше за багато років реформував армію, додавши посилені підрозділи саме з кібербезпеки. Тобто, кібервійни, гонитва за тим, хто лідируватиме у зборі даних, у технологічних процесах – у пріоритеті. Це і війни між TikTok, Apple, процесорами AMD та Intel. І так далі".

Не можна сказати, що Штати та Китай знизили напругу останніх років, зазначає експерт. Вони намагалися це зробити, знайти порозуміння. Але протистояння є на різних рівнях. І для США саме Китай залишається основою загрози. І ті чи інші кроки кожного з гравців щодо Тайваню, Росії можуть призвести до контрдій іншого, пояснює Олександра Решмеділова.

"Якщо, наприклад, США вирішать конфіскувати активи росіян – чи вступиться Китай? Якщо Китай вирішить допомагати РФ ще більше – чи вводитимуть Штати проти нього серйозні санкції? Наразі відповідей на ці запитання немає. Як і на те, чи вдасться уникнути появи нових точок напруги (мова про той самий Тайвань). Як би там не було, важливо знижувати, а не збільшувати градус протистояння. Але поки в США триває передвиборча гонка, китайською темою гратимуть і демократи, і республіканці", – констатує політолог.

Читайте також на порталі "Коментарі" — допомога Заходу під конкретні умови: про що йдеться, які червоні лінії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини