Головна Новини Політика України 2024 Міністр аграрної політики подав у відставку. Що стало причиною
commentss НОВИНИ Всі новини

Міністр аграрної політики подав у відставку. Що стало причиною

Микола Сольский подав у відставку з посади міністра аграрної політики та продовольства. Про це у Фейсбуці повідомив спікер Руслан Стефанчук, оприлюднивши його заяву

25 квітня 2024, 19:02
Поділіться публікацією:

Як повідомив Руслан Стефанчук до Верховної Ради надійшла заява Миколи Сольского, в якій він просить його звільнити з посади міністра аграрної політики та продовольства.

Міністр аграрної політики подав у відставку. Що стало причиною

Микола Сольський

"Заяву буде розглянуто на одному з найближчих пленарних засідань",
- підкреслив Стефанчук.

При цьому відомо, що Сольский став фігурантом корупційного скандалу, йому навіть вручили підозру щодо махінацій із землею на сотні мільйонів гривень.

Нагадаємо, два дні тому НАБУ провело обшуки в міністра аграрної політики Миколи Сольського та вручило йому підозру "у заволодінні державною землею на 291 млн грн та спробу заволодіння землею ще на 190 млн грн".

Як відзначив політолог Тарас Загородній, епізод, у якому звинувачують Сольського, стосується подій семирічної давнини. Вірогідно строки давності піджимають, тому прямо зараз реанімували стару справу.

"Але що правоохоронці робили 7 років? Ця справа стосується спору між державним підприємством та ветеранами АТО за землі, що їм передали. Сольський тоді був адвокатом, а суперечка досі в судах",
- додав політолог у Фейсбуці.

При цьому він додав, що Сольский непогано показав себе на посаді міністра.

"Демонополізація і дерегуляція ринку насіння і засобів захисту рослин. Запроваджена нормальна європейська регуляція, спрощено імпорт насіння і ЗЗР, спрощено оформлення карантинних сертифікатів. За підрахунками експертів, через ці сертифікати один лише насіннєвий ринок втрачав близько 50 млн грн щороку. Галузь домагалась цих змін не один рік",
- відзначив Загородній.

Також, за його словами, були успіхи в експорті. Міністерство, яке очолює Сольський, відіграло значну роль у роботі зернової угоди, а потім – до врегулювання питання транзиту до європейських портів. Також міністерство дотисло відкриття експорту біометану до країн ЄС. Це, додав експерт, вкрай важливо з точки зору переробки та енергонезалежності. Про це говорили років п’ятнадцять, а то й більше, але це відбулося за міністра Сольського. Такж відбувся запуск Державного аграрного реєстру та детінізація ринку зерна. ДАР – це фактично аналог "Дії" для прямої взаємодії держави з агровиробниками.

Хоча, зі слів учасників ринку є й негативні моменту – наприклад, недостатня підтримка фермерів. Адже на цьому ринку має бути конкуренція, що призведе до зменшення вартості товарів.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що з допомогою корупційного скандалу Сольського хочуть звільнити, а міністерство приєднати до іншого.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини