Безпілотники продовжують атакувати нафтобази у Росії — наслідки (ВІДЕО)

Пожежа на нафтобазі в Смоленську. Фото: Фото: t.me/astrapress

У Смоленській області РФ атаковані безпілотниками дві нафтобази “Роснефти” зі зберігання та перекачування паливно-мастильних матеріалів. На цих базах зберігалося 26 тис. кубометрів палива. Після потужних вибухів на об’єктах спалахнула масштабна пожежа та розпочалася евакуація персоналу, повідомляє FREEДОМ.

Жителі Смоленської області почули виття сирени в ніч проти 24 квітня. У районі сіл Роздорове та Ярцеве за 10 км від Смоленська серія вибухів лунала протягом години. Зайнялася нафтобаза.

Це не перша нафтобаза, яка горіла в Смоленській області за останній тиждень. 20 квітня пожежа сталася на нафтобазі, що належить компанії “Лукойл”. Вона розташована за 300 км від кордону з Україною. Тієї ночі про атаки безпілотників повідомляли в різних регіонах Росії. Атаки БпЛА та нещодавні повені в Росії знизили щотижневу переробку російської нафти до 11-місячного мінімуму, наголошується у звіті Інституту вивчення війни.

“Зменшення російських нафтопереробних потужностей, ймовірно, змусило Росію на початку квітня імпортувати бензин із Казахстану та Білорусі, щоб розв’язати проблему дефіциту та спробувати запобігти зростанню внутрішніх цін на бензин. Хоча немає жодних ознак того, що обмеження виробництва російського бензину є суттєвим для вартості на міжнародному ринку”, — пишуть у звіті аналітики Інституту.

За останній місяць дрони атакували 12 російських нафтопереробних заводів. З 1 березня Росія офіційно повністю зупинила експорт бензину через дефіцит палива.

Російські чиновники зазначають, що скорочення первинної переробки нафти у 2024 році призведе до зростання обсягів експорту російської сирої нафти, оскільки Росія не зможе переробляти стільки, скільки зазвичай переробляє.

“Росія вже втратила 28 млн тонн переробних потужностей, водночас щорічно у Російській Федерації переробляється 270-280 млн тонн сировини, — це 10%”, — зазначив експерт енергетичного ринку Геннадій Рябцев.

2024 року в Росії розраховували продавати нафту за 71 дол. за барель, а зараз — за 65 дол. Мінекономрозвитку Росії погіршило свій прогноз щодо експортної ціни російської нафти на 2024-2027 роки. Експорт нафти — одне з головних джерел фінансування російського бюджету та війни Росії проти України.

“Ціни на нафтову сировину не зростатимуть, а знижуватимуться, оскільки більший обсяг нафти буде доступний для споживачів у світі. А російські споживачі недоотримають щонайменше 17 млн тонн бензину, — пояснив Рябцев.

Росія постачатиме газ до Китаю на 28% дешевше, ніж європейським споживачам, щонайменше до 2027 року. Про це пише Bloomberg із посиланням на прогноз Міністерства економічного розвитку Росії. Російський газ до Китаю у 2024 році експортуватимуть за ціною 257 дол. за тисячу кубометрів. Європа ж купуватиме російське паливо по 320 дол. за тисячу кубів.

Читайте також: Санкції ускладнили ремонт російських НПЗ після атак безпілотників — ситуація у галузі (ВІДЕО)

Нагадаємо, директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко висловив думку, щоб запровадити нафтопереробну галузь Росії у критичний стан, Україні потрібно продовжувати удари по нафтопереробних заводах у тому темпі, який був у лютому-березні поточного року.

Прямий ефір