Заборона TikTok. Перший крок США, що чекає Україну

Китайська компанія ByteDance має 9 місяців з можливістю продовження цього терміну до року для того, щоб досягти угоди про продаж надпопулярної соцмережі TikTok.
Заборона TikTok. Перший крок США, що чекає Україну
 
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо потенційної заборони соціальної мережі TikTok. Згідно з документом, китайська компанія ByteDance має протягом 270 днів продати TikTok, інакше соцмережа буде заборонена у США. 19 січня 2025 є кінцевим терміном для продажу TikTok, але Байден може продовжити його ще на 90 днів, якщо побачить прогрес на шляху до продажу.
 
У чому небезпека TikTok
 
Наміри США заборонити соцмережу пов'язані з широким занепокоєнням щодо можливої передачі китайською компанією даних про американських користувачів владі в Пекіні, як це передбачає китайський закон про національну безпеку. TikTok, що базується в Сінгапурі, переконує, що не зберігає інформацію про американських користувачів у Китаї.
 
Залишається відкритим питання про те, як відреагує Китай і чи дозволить влада ByteDance продати TikTok. The Wall Street Journal з посиланням на джерела писала, що китайський уряд вважає, що блокування в США краще ніж продаж.
 
Замок у США передбачає, що соцмережа буде заблокована в американських магазинах додатків і на "інтернет-хостингах", які його підтримують. Це фактично обмежило б нові завантаження програми та взаємодія з його контентом.
 
Реакція соцмережі
 
Видання Bloomberg раніше повідомляло, що TikTok планує оскаржити закон у суді. Судовий розгляд у кінцевому підсумку може змінити терміни продажу.
 
У TikTok кажуть, що заборона зачепить 170 мільйонів американців, зруйнує 7 мільйонів підприємств, а американська економіка втратить 24 мільярди доларів, які щороку генерувала соцмережу.
 
США не перші
 
У ряді країн вже давно діють повні або часткові обмеження TikTok: Індія заборонила соцмережу з 2020 року, Афганістан - з 2022, додаток не працює в Ірані та Киргизстані.
 
Установка TikTok на урядові пристрої заборонена у Тайвані та ряді країн ЄС, у Великій Британії, Канаді та Австралії. У 30 штатах США та місті Нью-Йорк TikTok заборонено використовувати на робочих смартфонах держслужбовців.
 
Зокрема, Білий дім зобов'язав власних співробітників, а також працівників Пентагону, міністерства внутрішньої безпеки та Держдепу видалити додаток зі службових смартфонів та систем протягом 30 днів із лютого 2023 року.
 
Адміністрації багатьох коледжів блокують доступ до програми в мережах Wi-Fi кампусу.
 
У травні 2023 року губернатор штату Монтана Грег Джанфорте підписав закон про заборону роботи TikTok у штаті, що стало першою забороною такого роду в країні. TikTok оскаржив у суді це рішення.
 
На що чекати в Україні?
 
Українське законодавство про санкції містить підстави для їх запровадження, зокрема тоді, коли хтось із союзників запровадив їх або проти фізичної, або юридичної особи, зазначає народний депутат, голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин.
 
При цьому нардеп зазначив, що в парламенті немає якихось законодавчих ініціатив щодо заборони Тікток.
 
"На рівні парламенту зараз є ініціатива народного депутата Миколи Княжицького про взаємодію із соціальними мережами, і якщо вона визнається такою, що не має прозорої системи власності, не створить представництва для роботи з Україною, то можуть бути обмеження у використанні її, але з боку держави , а не громадян. Інших ініціатив щодо функціонування соціальних мереж немає і не впевнений, що найближчим часом з'являться", - наголосив голова Комітету.
 
Відповідаючи на запитання, чи може заборона ТікТока в США призвести до аналогічного рішення в Україні, Юрчишин зазначив, що у нашому санкційному законодавстві є одна з підстав запровадження санкцій – наявність фізичної чи юридичної особи у списках санкцій наших партнерів. "Тому таке рішення США може подіяти, але м'яч суто на нашому полі і все залежатиме від позиції наших спеціальних служб", - додав він.
 
 

Не пропусти інші цікаві статті, підпишись:
Ми в соціальних мережах
x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK