Україна впроваджує нову стратегію ударів проти росії за допомогою дронів-повітряних куль, які здатні скидати мінометні бомби з великої висоти.

Головне за день:

За даними журналу Forbes, ці пристрої можуть пройти понад сотню кілометрів та вимагають від ворога використання дорогих ракет для їх знищення.

Читайте також: Дрони СБУ вдало атакували НПЗ у Смоленській області росії

Дрони у вигляді повітряних куль – це прості та економічно вигідні пристрої, керовані складною електронікою з супутниковим зв’язком. Завдяки останнім досягненням в програмному забезпеченні та кращому розумінню вітрових умов, ці кулі можна направити з великою точністю на великі відстані.

Експерти вважають, що така зброя може стати ключовим компонентом стратегічного ударного потенціалу України, дозволяючи країні збільшити ефективність своїх військових операцій проти потенційного ворога.

Збита повітряна куля

Експерти зауважують, що українські повітряні кулі мають низку унікальних особливостей, які роблять їх ефективними засобами військового застосування.

За словами фахівців, що наведені у журналі Forbes, ці кулі можуть виявитися не просто звичайними засобами слідкування, але й “геніальною асиметричною зброєю”, яка дозволяє значно підвищити стратегічний ударний потенціал України.

Вже у лютому 2023 року українські військові збили кілька російських повітряних куль, які виявилися метеозондами з радіолокаційними відбивачами. Вони дрейфували у бік Києва на висоті до 11 тисяч футів (близько 3,3 км) і, ймовірно, використовувалися для провокування захисників.

У березні того ж року РФ повідомила про збиття українських повітряних куль у Липецькій та Курській областях. Зазначалося, що ці кулі були більшими, складнішими та озброєними.

Кремлівські ЗМІ називали цей епізод першим разом, коли Збройні сили України використали повітряні кулі з вибухівкою в глиб Росії. Деякі з цих куль несли мінометні бомби, а інші використовувались як відбивачі радіолокації, що, ймовірно, мали відволікати системи ППО. Кожна з них обладнана GPS-трекером, баластом, акумуляторами та електронікою для програмованого керування траєкторією атаки.

Фахівець Кріс Хіллкокс з Near Space Photography стверджує, що чорний матеріал, помічений на фотографіях, схожий на парашут, а не на повітряну кулю, як було припущено раніше. Це підтверджується відсутністю ушкоджень на матеріалі.

Стів Рендалл з компанії-постачальника повітряних куль Random Engineering Ltd також вважає, що пристрій не схожий на звичайний метеозонд, а матеріал може бути пластиком, який використовується у сміттєвих пакетах.

Інші експерти зауважують, що деякі з цих повітряних куль несли мінометні бомби, а інші могли бути обладнані пристроями стеження GPS. Ця зброя може мати дальність до сотні кілометрів і важко збити, оскільки потребує дорогих ракет з класу “земля-повітря” або “повітря-повітря”.

Історія показує, що повітряні кулі використовувалися як зброя ще з 1849 року. Українські кулі, які виявилися просунутішими, можуть стати значною загрозою для Росії та інших противників.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦