Комп'ютерна техніка

Lenovo та Micron представили перший у світі ноутбук з модулями пам’яті LPCAMM2

0

Мобільна робоча станція Lenovo ThinkPad P1 Gen 7 стала першим ноутбуком, оснащеним пам’яттю нового форм-фактора LPCAMM2, який є наступником модулів SODIMM.

Ноутбук Lenovo ThinkPad P1 Gen 7 позиціонується як рішення для систем штучного інтелекту. Він працює на чіпах Intel останнього покоління – аж до Core Ultra 9185H; і, крім інтегрованої графіки, може комплектуватися або дискретною ігровою відеокартою Nvidia GeForce RTX 4060/4070, або професійною Nvidia RTX 1000/2000/3000 Ada Generation. Крім того, відзначає Lenovo, це перший у світі ноутбук із пам’яттю LPCAMM2. Вона займає на 64% менше місця в корпусі та споживає на 61% менше потужності, ніж SODIMM, оскільки замість звичайної DDR5 тут використовуються чіпи LPDDR5X.

Розробником стандарту пам’яті для ноутбуків LPCAMM2 є Dell. Вперше пропрієтарні модулі CAMM (Compression Attached Memory Module) використовувалися у моделі Dell Precision 7670 у 2022 році. У 2023 році компанія передала свою розробку до JEDEC — організації, яка встановлює стандарти технологій пам’яті. У вересні JEDEC затвердила стандарт як LPCAMM2, і інтерес до нього виявили Samsung та Micron. Крім виграшу в аспекті швидкості роботи, ефективності та фізичних розмірах, LPCAMM2 пропонує можливість роботи одного модуля у двоканальному режимі. При цьому користувач може замінювати модулі пам’яті нового зразка самотужки, як і SODIMM.

Тепер слід дочекатися оглядів Lenovo ThinkPad P1 Gen 7 — вони покажуть, чи хороша LPCAMM2. І буде привід перевірити твердження Micron, що в режимі очікування пам’ять нового зразка скорочує споживання енергії на 80%.

Comments

Comments are closed.