Головна Новини Суспільство Екологія Пилові бурі будуть частіше з'являтися в Європі: науковці б'ють на сполох
commentss НОВИНИ Всі новини

Пилові бурі будуть частіше з'являтися в Європі: науковці б'ють на сполох

Наразі тільки Китай реалізує дієву стратегію запобігання пиловим бурям

25 квітня 2024, 21:10
Поділіться публікацією:

Пилові буревії  все частіше  накривають  ті регіони, де раніше ніколи про них не чули. Як стверджують  науковці, ситуація  тільки ставатиме  гіршою, інформує  британське видання The Telegraph.

Пилові бурі будуть частіше з'являтися в Європі: науковці б'ють на сполох

Пилові бурі у Європі (фото з відкритих джерел)

За інформацією  ООН, піщані та пилові бурі стають "все більш частими та сильними" в багатьох  регіонах земної кулі.  

Зараз пилові буревії  добрались і до  інших  регіонів світу, наприклад, до південної  Європи.  В коаліції ООН з питань піщаних і пилових бур заявили, що пилові буревії  мають "значний транскордонний вплив, впливаючи на різні аспекти навколишнього середовища, клімату, здоров’я, сільського господарства, засобів до існування та соціально-економічного добробуту людей".

Чимало вчених намагається пояснити ці тенденції з повторюванням пилових штормів. Основні фактори впливу — це масштабна вирубка лісів,ерозія ґрунту та зміни клімату.

За словами професора Девіда Томаса з Центру навколишнього середовища Оксфордського університету, будь-яка активність людей на окраїнах пустелі, що зменшує розміри  водойм  чи  знищує природну рослинність, збільшує ризики пилових буревіїв.  

Проте чимало з них  мають цілком природне походження.

"Частини Сахари є природним джерелом пилу, тобто пил є в атмосфері з природних причин, а не через діяльність людини. Наприклад, сухі дна озер, успадковані від вологіших кліматичних умов у далекому минулому, є джерелами пилу по всьому світу", – розповів вчений.

Відновлені землі, керування ґрунтом і водою, щоб збільшити рослинний покрив — це рекомендація ООН, щоб побороти це  природне лихо.  Лідер тут — Китай, що реалізовує найамбітніший в світі проект з  висадки дерев. 

Починаючи з 1978 році розпочалась робота  щодо  створенням "Великої зеленої стіни", вже висаджено більше  66 мільярдів дерев, а до 2050 року  посадять ще 100 мільярдів. Є надії, що  реалізація цього проекту захищатиме  північно-східну частину  Китаю  від піщаних  буревії з пустелі Гобі.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що деякі території України можуть піти під воду

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини