Блінкен у Китаї: огляд зустрічей і головних тем візиту держсекретаря США (ВІДЕО)

Держсекретар США Ентоні Блінкен. Фото: gettyimages.com

США готують проєкт санкцій, які можуть відрізати деякі китайські банки від світової фінансової системи у зв’язку з підтримкою Росії. Про це пише the Wall Street Journal, посилаючись на американських чиновників. Водночас, за їхніми словами, поки що у Вашингтоні мають намір застерегти Пекін дипломатичними кроками. 24 квітня до Китаю на переговори вирушив державний секретар США Ентоні Блінкен, інформує FREEДОМ.

Держсекретар США Ентоні Блінкен прибув до Китаю через кілька годин після того, як Сенат США ухвалив пакет допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню на суму 95 млрд доларів.

У перший день свого візиту він зустрівся з лідерами китайського бізнесу в Шанхаї. Після вирушить до Пекіна для переговорів із міністром закордонних справ Ван Ї та ймовірної зустрічі з головою Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпіном. Ця поїздка його другий візит до країни менше ніж за рік.

“Крім моїх колег в уряді Китаю, я буду розмовляти зі студентами, вченими, лідерами бізнесу, людьми, які наводять мости і зв’язки між нашими країнами. І, звісно ж, ми торкнемося тих сфер, де у нас є реальні розбіжності з Китаєм. Це важливо для того, щоб уникнути непорозумінь, неправильних уявлень і просувати інтереси американського народу. Я з нетерпінням чекаю продуктивних зустрічей тут, у Шанхаї та в Пекіні”, наголосив Ентоні Блінкен.

Велика делегація, яка відвідує Китай із Блінкеном на чолі, наголошує різноманітність тем для обговорення в Шанхаї та Пекіні, зазначають аналітики.

“Офіційні особи США навряд чи підуть із зустрічей цього тижня із серйозними результатами. Хоча є ознаки стабілізації відносин, дві країни продовжують сперечатися з питань, що охоплюють торгівлю, технології, права людини, Україну, Північну Корею і Близький Схід, де Блінкен намагався заручитися допомогою Пекіна, щоб чинити тиск на Іран”, йдеться в публікації Bloomberg із посиланням на високопоставленого чиновника США.

Як повідомили в Державному департаменті США, під час свого візиту Ентоні Блінкен порушить питання про підтримку Китаєм російської військово-промислової бази. За словами американських чиновників, китайські матеріали включають значні обсяги мікроелектроніки, безпілотників, технології крилатих ракет, а також нітроцелюлозу, яку Росія використовує для виробництва збройового палива.

“Ми вже давно дали зрозуміти КНР, що будемо занепокоєні будь-якими діями, які вони зроблять для підтримки війни Росії. І це необов’язково має бути тільки пряма військова підтримка. Останніми місяцями з Китаю в Росію надходять матеріали, які Росія використовує для відновлення оборонної промислової бази та виробництва зброї, яка з’являється на полі бою в Україні. І ми неймовірно стурбовані цим”, заявив представник Держдепартаменту США Метью Міллер.

Китай стверджує, що регулює експорт матеріалів подвійного призначення в Росію відповідно до законодавства.

“У питанні України Китай завжди дотримувався неупередженої позиції, активно сприяв мирним переговорам і політичному врегулюванню. Китай завжди здійснював контроль над експортом товарів подвійного призначення відповідно до закону і правил”, сказав представник Міністерства закордонних справ Китаю Ван Веньбін.

Адміністрація Байдена також розглядає можливість введення санкцій проти китайських банків, однак не найближчим часом, пише The Wall Street Journal, посилаючись на високопоставлених чиновників США.

На їхню думку, спільний тиск країн “Великої сімки” (G7) допоміг переконати Пекін відмовитися від планів прямих поставок озброєння Росії на початку повномасштабної війни проти України.

“Китай це не та країна, яка хоче прийняти Росію. Це ринкова економіка, яка вимагає міжнародних глобальних зв’язків. І вони на цьому попалися, тому що і вони сподівалися, що Росія швидко здійснить свій жахливий план в Україні. І вони, відповідно, сподівалися здійснювати якісь свої економічні преференції”, акцентував політолог Андрій Городницький.

Знову ж таки, це Китай прорахувався дуже сильно, а США, зі свого боку, зробили ставку замість Китаю на інші держави.

Також на порядку денному на зустрічах Ентоні Блінкена в Китаї — територіальні претензії Пекіна до Тайваню і його агресивна поведінка в Південно-Китайському морі.

Після того як Сенат США ухвалив пакет допомоги союзникам, зокрема 8 млрд доларів з них Тайваню, у Пекіні заявили, що схвалення військової допомоги посилає так званий “неправильний сигнал”.

Читайте також: Боротьба з тіньовим флотом РФ: перспективи нових санкцій ЄС проти нелегального транспортування російської нафти проаналізували економісти

Прямий ефір