Нове життя у Старому Салтові: як відновлюється селище після руйнівних обстрілів (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

У деокупованому від російських загарбників селищі Старий Салтів тривають активні будівельні роботи. Відновлюють житло та життєво важливу інфраструктуру. Розбите обстрілами путінської армії курортне селище Харківської області оживає на очах. У багатоповерхові будинки почали повертатися мешканці. Будівельники стверджують: капітальні ремонти практично завершені — тривають останні приготування перед здачею, інформує FREEДОМ.

П’ятиповерховий будинок у Старому Салтові практично готовий до заселення. У травні 2022 року російські окупанти обстріляли його з мінометів — було п’ять влучень. Тоді обвалилися перекриття, був пошкоджений газопровід, вибиті вікна, розбита покрівля. Коли будівельники отримали підряд на відновлення, виявилося, що роботи дуже багато.

Із жовтня 2023 року пів сотні будівельників щодня працювали над відновленням будинку. Завдяки тому, що капітальний ремонт було проведено з використанням нових технологій, зараз він має вигляд новобудови.

“Матеріали використовуються найсучасніші. Із запасом коефіцієнта зроблена вата, 150 мм, — буде дуже тепло. Протягом півтора року після прильоту було пошкоджено покрівлю у двох місцях і лилася вода. Ми всю зиму намагалися висушити, застосовували технології, намагалися повністю прибрати цвіль і застосовували всі сучасні матеріали. Вони в нас не гіпсові, а цементні”, — пояснює помічник виконроба Антон Погарський.

Не чекаючи офіційної здачі деякі мешканці вже повернулися до своїх квартир.

64-річний Микола Шевченко прожив у цьому будинку майже 30 років. У травні 2022 року довелося евакуюватися, оскільки навколо все вибухало від російських ракет. Майже два роки жив у Харкові, зараз у Старому Салтові влаштувався на роботу і тепер обживається в рідних стінах.

“Сумую… У Харкові добре, але вдома краще! Світло є, води немає, газу немає. Вставили вікна, ремонт зробили добре і продовжують робити. Дякую хлопцям, усім дякую, хто допомагає”, — акцентує Микола.

На іншому будівельному майданчику в Старому Салтові три двоповерхові будинки були серйозно пошкоджені ще рік тому. Один із них зазнав пошкоджень на 50% і два роки простояв практично без даху.

“Будинки були пошкоджені всі повністю, найбільше постраждав будинок “Східна-3”, тому що тут було пряме попадання прямо в покрівлю. Цей будинок майже 1,5-2 роки до ремонту стояв відключений від усіх комунікацій і його сильно залило до підвалу: розморозило плити, стіни”, — пояснює представник будівельного підрядника Володимир Левін.

Володимир Левін керував будівельними роботами у всіх трьох будинках. Каже, що роботи було багато: утеплення фасадів, засклення, ремонт покрівлі — усе встигли зробити за рік і вже в травні 2024 року фінішують. Ноу-хау, яке зараз роблять будівельники за новими вимогами — сховище замість підвалу.

“Провели освітлення і провели шість розеток. Тобто на випадок “десь щось чогось” можна посидіти, можна зарядити хоча б якесь [обладнання, телефон] тимчасово”, — зазначає Володимир Левін.

Роботи з відновлення 17 багатоквартирних будинків у Старому Салтові фінансуються державним Фондом ліквідації наслідків збройної агресії, лише 10% співфінансування виділяє територіальна громада.

Як повідомили в Харківській обласній військовій адміністрації, загальна вартість робіт перевищує 577 млн гривень — це найдорожчий проєкт відновлення в Харківській області.

Крім житлових будинків у Старому Салтові також капітально ремонтують школу та адміністративну будівлю, де будуть Центр надання адміністративних послуг і медпункт.

Читайте також: Росія завдала удару по Харкову ракетами С-300 — наслідки атаки (ВІДЕО)

Прямий ефір