RU
 

Прорив фронту в Очеретиному. Наслідки для УкраїниСюжет

Текст: ,  25 квітня 2024, 23:46
0
13551
Прорив фронту в Очеретиному. Наслідки для України
Фото: Getty Images
Украинские защитники держат оборону в районе Авдеевки

Прорив російських підрозділів у село Очеретине на північний захід від Авдіївки на Донеччині продовжує ускладнювати ситуацію на цій ділянці фронту.

 
Росіяни прорвалися до села Очеретине на північний захід від Авдіївки на Донеччині і продовжують нарощувати тиск на цій ділянці фронту. Як заявив представник групи військ Хортиця Назар Волошин, 24 квітня російське командування ввело в бій на лінію Новобахмутівка — Очеретино резерв — 55 мотобригаду. Підтягує резерви і ЗСУ — на позиції повернулися підрозділи 47-ї механізованої бригади, які раніше тримали оборону в Очеретино, а 100-й механізованій бригаді віддано наказ контратакувати.
 
Серйозна загроза
 
Проблема втрати Очеретино для ЗСУ насамперед пов'язана з загрозою обвалення всієї оборонної лінії на Покровському напрямі, створення якої українське командування було змушене розпочати після выходу з Авдіївки.
 
Передбачалося, що у разі подальшого просування російських військ у західному напрямку вони упруться в нові рубежі оборони в районі Карлівського водосховища та річки Вовчі, які важко форсувати.
 
А от у районі Очеретине жодних водних перешкод немає, більше того, через село проходить дорога Т0511, що веде прямо на Покровськ. Саме це місто голова української військової розвідки Кирило Буданов позначив напрямком головного удару російських військ навесні-влітку цього року. Покровськ це вже фактично кордон Донецької та Дніпропетровської областей.
 
Важливість Очеретиного
 
Співзасновник та аналітик платформи DeepState Роман Погорілий зазначає, що Очеретино на північ від Авдіївки є надважливим населеним пунктом, “бо там надважлива висота, яка дає можливість тримати навколишні населені пункти під зоровим та вогневим контролем, що ставить під загрозу перебування там наших бійців, зокрема ставить під загрозу флангові удари на позиції наших військових”.
 
“Дуже важко буде при втраті Очеретино і взагалі висоти в перебуванні у обороні вздовж річки Дурна, Бердичі, Семенівка, Уманська. Оскільки це фланг, низина, відповідно, ворог, маючи перевагу у висоті, може завдавати вогневої поразки, здійснювати полювання на логістику”, - наголошує Погорелий.
 
Хто винен у прориві?
 
За словами Погорілого, необхідно розібратися, хто винен у допуску прориву в районі Очеретиного. "Попередня бригада (47-а) тримала ці позиції, підготувала їх для себе, вони були збудовані. Вони знали свої місця, завдавали поразки ворогові, не пускали його, тримали ці позиції. Потім зайшла 115 бригада і почалися якісь незрозумілі маневри з боку ворога і провал фронту. Усі мережі зараз завалені постами про купу зниклих безвісти чи загиблих бійців, які перебували у складі 115-ї бригади. Наразі почали писати близькі, рідні військовослужбовців, які теж зі 115-ї бригади, які були випадки. І з цього аналізу виходить, що дуже важка ситуація, з якою постає дуже багато питань”, - констатує аналітик.
 
Що буде далі
 
Поки росіянам не вдається розширити зону прориву в Очеретино, вузький коридор уздовж залізниці добре прострілюється, зазначає військовий оглядач Костянтин Машовець.
 
"Доставка будь-яких предметів матеріально-технічного забезпечення передовим підрозділам противника, які нині діють у районі Очеретиного, перетворюються на противника на смертельно небезпечну справу... Особливо для тих, хто цим займається", - констатує він.
 
Однак російське угруповання військ Центр все ще має у своєму розпорядженні великі резерви, у тому числі танкові, і напевно постарається розвинути свій несподіваний успіх у Очеретино. Тим більше, що на інших напрямках під Авдіївкою таких відчутних успіхів вона зараз не має.
 
СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: Украина-РоссияВСУ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі