Очікується дощ: якою буде погода у Дніпрі 26 квітня

У Дніпрі 26 квітня очікується хмарна з проясненнями погода. Перед виходом на вулицю синоптики радять взяти парасольку. 

Про це повідомляє Відкритий з посиланням на Укргідрометцентр.

Прогноз погоди у Дніпрі

26 квітня у Дніпрі буде хмарно з проясненнями, очікується дощ. Температура повітря +20…+22 градусів. Вітер південно-західний, силою 5-10 метрів на секунду.

Прогноз погоди в Україні

“У п’ятницю, 26 квітня, переважно без опадів, вночі у північних та східних, вдень в західних областях місцями невеликий дощ; температура у західних областях вночі 1-6° тепла, на поверхні ґрунту заморозки 0-3°, вдень 9-15° тепла. На сході та південному сході країни вночі 8-13°, вдень 15-21°, на решті території вночі 4-10° тепла, вдень 12-18°”, – повідомили в Укргідрометцентрі.

Дощитиме: якою буде погода у Дніпрі 26 квітня

Народні прикмети й традиції на 26 квітня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: почули, як кує зозуля — погода покращиться;
  • вже ластівки прилетіли — чекайте на багатий урожай і тепло;
  • теплий та сонячний день — до великого урожаю огірків;
  • сніг випав — літо буде спекотним.

Цього дня було заведено готувати страви з гороху. А ще існувало повір’я, згідно з яким людина, що побачить, як пташка в’є гніздо, весь наступний рік буде щасливою.

26 квітня в Україні та світі

Дощитиме: якою буде погода у Дніпрі 26 квітня

26 квітня в Україні і світі – Міжнародний день пам’яті Чорнобиля. 2023 року виповнилося 37 років від аварії. Ця дата є важливою для осмислення радянської дійсності та вшанування пам’яті країн і народів, які постраждали від катастрофи. Від 2017 року документи, що стосуються Чорнобильської катастрофи, включені до міжнародного реєстру програми ЮНЕСКО “Пам’ять світу”.

Аварія на ЧАЕС стала найбільшою в історії катастрофою в ядерній енергетиці, забравши життя сотень людей і завдавши непоправної шкоди екології Європи. Величезна кількість радіоактивних речовин була викинута в атмосферу, що призвело до евакуації понад 100 тисяч жителів найближчих населених пунктів.

У грудні 2016 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 26 квітня Міжнародним днем пам’яті про Чорнобильську катастрофу. Щороку в цей день проводяться пам’ятні заходи, виставки та інформаційні хвилинки, щоб вшанувати пам’ять про трагедію та її жертв.

Також 26 квітня – Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф. Цей день було встановлено Генеральною Асамблеєю ООН у грудні 2003 року. Дата була обрана не випадково, адже саме 26 квітня 1986 року сталася Чорнобильська катастрофа, яка є однією з найбільших техногенних катастроф в історії людства.

Цей день є важливим для вшанування пам’яті всіх жертв радіаційних аварій, а також для підвищення обізнаності про ризики, пов’язані з використанням радіації. Він також служить нагадуванням про необхідність підтримки постраждалих і продовження досліджень у сфері радіаційної безпеки.

А ще 26 квітня – Міжнародний день інтелектуальної власності. Дату обрали тому, що саме цього дня 50 років тому почала діяти Конвенція, на основі якої й було засновано Всесвітню організацію інтелектуальної власності (WIPO).

26 квітня святкують Всесвітній день пілотів. Вперше професійне свято відсвяткували 2014 року. Спочатку воно було “внутрішнім” для Асоціації пілотів Турецьких авіаліній Turkish Airlines, але згодом поширилося світом.

Також 26 квітня – Всесвітній день жіночого здоров’я. Подія припадає на останню п’ятницю квітня. Вона спрямована на сприяння добробуту і здоров’я жінок у різних країнах.

Нагадаємо, у Дніпрі розпочали набір дітей до перших класів. Серед потрібних документів – лише основні, які можна подати без присутності дитини.

Підписуйтеся на наш Телеграм-канал і сторінку Відкритого в Фейсбук, щоб першими дізнаватися про найважливіші події Дніпра.

Теги: , ,