Головна Новини Суспільство Війна з Росією США вже відправили Україні бомби для винищувачів: скільки і коли чекати F-16
commentss НОВИНИ Всі новини

США вже відправили Україні бомби для винищувачів: скільки і коли чекати F-16

Західні партнери точно знають реальні потреби Києва та враховують це у плануванні поставок

26 квітня 2024, 07:05
Поділіться публікацією:

Поки що всі активно обговорюють передачу Україні від США ракет ATACMS, при цьому незаслужено відійшла на другий план новина про те, що незабаром ми повинні зустрічати перші винищувачі F-16. Чи справді США вже надіслали Україні бомби для винищувачів? Скільки літаків потрібно Україні? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, вивчивши думки експертів.

США вже відправили Україні бомби для винищувачів: скільки і коли чекати F-16

Винищувач F-16. Фото: з відкритих джерел

Кожна година працює на нас

Полковник запасу Збройних сил України, військовий експерт Петро Черник в ефірі загальнонаціонального телемарафону розповів, що в рамках нового пакету військової допомоги США в Україну вже прямують високоточні бомби для сучасних винищувачів F-16.

Експерт вважає, що це серйозна підготовка до того, що за місяць-півтора в Україні "запрацюють" F-16.

"Ті бомби, які задекларовані, у найкращій комплетації, яка тільки існує, якраз передбачаються до F-16. Бомба має вагу від 230 до 270 кг, до 90 кг вибухових речовин. Це планерна бомба, яка може завдавати ударів до 110 км. F-16 може брати до 6 таких бомб. Якщо запрацюють хоча б шість машин, то це колосальний крок", — зазначив експерт.

Він переконаний, що американці дуже серйозно готувались до цієї допомоги Україні. Перше, що надійде, це все те, що було на складах на європейському театрі бойових дій. Немає сумнівів, що воно ще до підписання було завантажено, чекало лише на офіційне узгодження.

На його думку, немає жодного сумніву, що це так.

"Кожна година працює на нас. Там нічого на місці не стоїть... Давним давно завантажені літаки C-17 Globemaster, котрі можуть брати на борт до 70 тон вантажів. Це неймовірно багато... Я не підіймаю планку, що завтра перемога, але сповнений стриманого оптимізму з огляду на то, що (у переліку — ред.) "засвічені" ракети до HIMARS — це серйозна зброя, і 105-мм, і 155 мм (снаряди — ред.). $1 мільярд — це дуже і дуже багато", — сказав Черник.

Винищувачів F-16 у світі велика кількість

Шеф-редактор компанії Defense Express Валерій Рябих в інтерв'ю "Фокусу" зазначив, що літаки F-16 мають з'явитись в Україні у першій половині 2024 року, як стверджують міжнародні партнери. Ось тільки країна, яка першою заявила про передачу винищувачів — Данія, продає частину F-16 Аргентині.

"З нових повідомлень можна зробити висновок: Україна може отримати меншу кількість цих літаків на цьому етапі", — каже експерт.

При цьому експерт резюмував: західні партнери точно знають потребу України в літаках та беруть участь у плануванні забезпечення на тлі наших реальних потреб. Поява в Україні F-16 входить до одного з найважливіших пріоритетів для країн НАТО та США, це те, що дуже впливає на безпеку в регіоні, можливості самого Альянсу і не може змінюватися дуже швидко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — останні дії різних гравців навколо війни в Україні: що відбувається і до чого готуватись.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини