Космос

Вчені знайшли одну з найстаріших зірок у Всесвіті

0

Стародавня зірка, виявлена ​​у Великій Магеллановій Хмарі, показала хімічний відбиток раннього Всесвіту. Це натякає на те, що умови не скрізь були однаковими, коли перші зірки створювали елементи для життя.

Вчені ідентифікували одну з найстаріших відомих зірок за межами Чумацького Шляху. Відкриття, про яке в березні повідомили в журналі Nature Astronomy, виявило реліквію ранніх днів Всесвіту у Великій Магеллановій Хмарі (ВХМ), галактиці-супутнику Чумацького Шляху, — і це розкриває умови часів до Сонця навіть існувало.

Перші зірки, народжені після Великого вибуху, жили і померли мільярди років тому, тому не залишилося жодної, щоб розповісти історію раннього Всесвіту. Але сліди цих зіркових предків збереглися в другому поколінні зірок, яке сформувалося й досі живе сьогодні.

Зовнішні шари цих стародавніх зірок «зберігають хімічний склад їх природної газової хмари» і, отже, розкривають склад першого покоління зірок, які засіяли ці хмари новими хімічними речовинами, провідний автор дослідження Аніруд Чіті, астрофізик з Університету Чикаго, повідомив Live Science в електронному листі. За словами Чіті, склад цих зірок відкриває вікно в раннє утворення елементів, коли зірки утворювалися мільярди років тому.

Полювання на зіркові реліквії

Найдавніші зірки спалахнули мільярди років тому, незабаром після Великого вибуху. Вони були гігантами, зробленими з єдиних елементів, які існували в надлишку на той час: приблизно три чверті водню та одна чверть гелію. Ці гіганти швидко згоріли своє ядерне паливо, скинувши зовнішні шари, а потім вибухнувши надновими, забруднюючи своє зоряні околиці новими, важчими елементами, викуваними в їх ядрах.

Цей зоряний попіл увійшов до суміші, коли друге покоління зірок народилося з газових хмар, збагачених першим. Цей цикл тривав, будуючи дедалі важчі елементи і навіть засіючи космос будівельними блоками для життя. Це джерело кисню, яким ми дихаємо, кальцію в наших кістках і заліза в клітинах крові.

Вимірюючи кількість цих елементів у зірці, астрономи можуть оцінити її вік. Чим менше «попелу» накопичилося, тим старшою повинна бути зірка, тоді як молодші зірки накопичили багато елементів з багатьох попередніх поколінь.

Comments

Comments are closed.