Американська допомога має накопичувальний ефект — пояснення Поповича

Денис Попович. Фото: detector.media

У першому після ухвалення закону про підтримку України пакеті американської допомоги міститься те, що “потрібно тут і зараз”, щоб зупинити російський наступ. Але американська допомога — це “ліки”, які мають накопичувальний ефект. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив військовий оглядач Денис Попович.

“Перший транш пройде, другий, третій, четвертий… Накопичувальний ефект настане. Збройні сили України зупинять російський наступ, потім почнуть виснажувати ворога, і тільки після цього, у міру накопичення цієї допомоги, створення резервів, накопичення ресурсів, можна буде думати про якісь контрнаступальні дії. Це — перспектива не одного місяця. Потрібно набратися терпіння і не вимагати від нас, від наших військ зараз, із шашкою наголо кидатися вперед. Потрібно зупинити наступ російської армії, який зараз триває, виснажити її та далі думати про якісь наші контрнаступальні дії”, — прокоментував гість ефіру.

Говорячи про виснаження російської армії, він підкреслив, що необхідно досягти таких її втрат, які перевищуватимуть мобілізаційні можливості Росії.

“Мають бути втрати один до чотирьох, один до п’яти, один до шести з урахуванням тих озброєнь, які нам постачають Сполучені Штати Америки. Тоді можна говорити про виснаження на певних ділянках фронту та перехід наших військ у контратаку. Скільки часу буде потрібно, ми зараз не можемо сказати. І навіть фантазувати не хочеться. Можливо, це буде кінець літа. Можливо, це буде осінь. Але обов’язково, чого потрібно досягти, на мій погляд, це досягти дуже серйозного співвідношення втрат: один до чотирьох, один до п’яти на користь української армії. Тобто на одного нашого “трьохсотого” [пораненого] має припадати п’ять-шість “двохсотих” [убитих] з боку РФ”, — пояснив Попович.

Нагадаємо, у середу, 24 квітня, Міністерство оборони США оголосило про надання нового пакету військової допомоги Україні загальною вартістю 1 млрд дол. Наступного дня в Пентагоні заявили, що постачання вже розпочалося.

Прямий ефір