close-btn

Як малювати за допомогою штучного інтелекту: огляд провідних нейромереж

Сьогодні платформи, які працюють на штучному інтелекті, пропонують користувачам не тільки генерацію зображень за словесними вказівками, але й допомогу в створенні власних малюнків, навчанні мистецтву, а також удосконаленні готових зображень. У цій статті розглянемо декілька популярних нейромереж

Як малювати за допомогою штучного інтелекту: огляд провідних нейромереж

Як малювати за допомогою штучного інтелекту: огляд провідних нейромереж Фото: chat.openai.com

Той факт, що штучний інтелект малює, вже не новина. Завдяки таким відомим платформам, як Midjourney, DALL-E, ChatGPT та ін. люди навчилися за допомогою простих словесних вказівок створювати різні зображення, від футуристичних картин до надреалістичних фотографій. Однак, нажаль, далеко не кожен знає, що існує багато ШІ-інструментів, які зможуть розкрити їх потенціал художника.

AutoDraw

Це новий тип інструменту для малювання. Він поєднує машинне навчання та малюнки талановитих художників, допомагаючи всім користувачам швидко створювати візуальні об’єкти. Штучний інтелект малює онлайн — нічого не потрібно завантажувати, а також це безкоштовно. Система працює на смартфонах, планшетах, ноутбуках, настільних ПК тощо.

Інструмент AutoDraw використовує ту ж технологію, що й QuickDraw, щоб вгадати, що ви намагаєтеся намалювати. Зараз він може вгадати сотні малюнків, і з часом буде додано ще більше.

«Ми сподіваємося, що AutoDraw допоможе зробити малювання та творчість трохи більш доступними та веселими для всіх», — кажуть розробники проєкту.

Створено Деном Моценбекером та Кайлом Філіпсом разом з друзями в Google Creative Lab.

DoodleAI

Ідея проєкту — перетворення ескізів на зображення з високою деталізацією. DoodleAI — штучний інтелект для створення картинок, працювати з яким зможе навіть дитина:

  1. Створюємо каракулі (малюємо все, що спадає на думку).
  2. Додаємо опис.
  3. Генеруємо малюнки та насолоджуємось результатом.
DoodleAI

Фото: doodleai.vercel.app

Варто зазначити, що цей інструмент платний і підходить не лише для новачків, але й для професіоналів. Його створив відомий стартап Stability AI. В основі роботи системи лежить технологія Stable Diffusion XL, моделі створення зображень із відкритим вихідним кодом компанії, у поєднанні з рішенням для контролю T21-Adapter.

Це означає, що програма використовує алгоритми для створення візуально приємних зображень. Наразі є багато стилів на вибір, включаючи комікси, кінематографічний, реалістичний, орігамі та фентезі. Ви також можете використовувати текстові підказки, замість ескізу, щоб створити своє зображення.

Цікаве по темі: Віталік Бутерін протестував нові моделі ШІ та порівняв їх із ChatGPT

SketchAR

Це застосунок, який можна використовувати в рамках навчальної програми з малювання, зокрема, для учнів шкіл. У його основі лежить штучний інтелект для створення зображень. Такий інструмент спеціально створено для 3D малювання, він сумісний з Google Cardboard та покликаний мінімізувати криву навчання користувачів, зробити досвід віртуального малювання доступним для всіх. Платформа доступна на будь-яких смартфонах, для неї не обов’язково використовувати специфічні VR комплекти (при цьому вони відкривають нові можливості).

SketchAR вже користуються понад 11 млн користувачів; вчителі з 30+ країн вже застосовують систему в навчальних закладах. З плином часу звичайна платформа перетворилася на простір, де однодумці можуть співпрацювати, розвиватися та створювати приголомшливі твори мистецтва.

Artbreeder

Це онлайн-платформа, яка використовує інструменти ШІ, щоб допомогти користувачам створювати приголомшливі цифрові зображення та твори мистецтва. Сьогодні ця нейромережа для генерації картинок зібрала понад 10 млн користувачів та пропонує бібліотеки з 250 млн фото.

Artbreeder пропонує:

  1. Комбінацію зображень: може поєднувати кілька об’єктів у художні композиції. Алгоритми ШІ аналізують візуальні особливості у малюнках і об’єднують їх.
  2. «Зрощення генів»: користувачі можуть мішати та підбирати «гени» різних зображень. Це чимось подібне до генної інженерії, тільки для цифрового мистецтва. Такий підхід дозволяє створювати захопливі гібридні малюнки.
  3. Ітеративне (повторюване) створення зображень: ви починаєте з текстового опису або базового зображення, і Artbreeder поступово удосконалює його на основі вашого зворотного зв’язку.
  4. Творча спільнота: інші користувачі також можуть реміксувати та допрацьовувати зображення, які ви створюєте (за вашого бажання), що призводить до спільного створення мистецтва.
Artbreeder

Фото: artbreeder.com

Fotor

Це популярний безкоштовний онлайн-інструмент для редагування фотографій та дизайну, який пропонує ряд функцій для маніпулювання зображеннями. Функції ШІ в Fotor спрямовані на спрощення та автоматизацію різних завдань у редагуванні фотографій. Ось деякі з поширених функцій:

  • покращення зображень: штучний інтелект автоматично аналізує фото та оптимізує його (зокрема, підбирає кращий колір, освітлення та різкість);
  • обробка портретів: підбирає оптимальний тон шкіри, прибирає дефекти, покращує риси обличчя;
  • фотоефекти: дає на вибір художні інструменти, які дозволять змінити стиль вашого зображення;
  • видалення фону: автоматична функція дозволяє за лічені секунди прибрати або змінити фон;
  • фільтри: платформа надає широкий вибір інструментів для творчої зміни зображень.
Fotor

Фото: fotor.com

Штучний інтелект, який малює, — це чудова можливість не тільки отримати якісні зображення, покращити фотографії або навчитись малювати, але й заспокоїтись, створити умови для арт-терапії. Тому в цій добірці ми не можемо не згадати наступну платформу.

Читайте популярне: Біткоїн-майнери можуть перейти в сегмент ШІ

OpenArt

Це платформа, призначена для ентузіастів штучного інтелекту, створена стартапом із Сан-Франциско, що заснований колишніми співробітниками Google.

«Ми самі любителі генеративного мистецтва і хочемо створити нову платформу для художників та ентузіастів ШІ. Протягом дуже тривалого часу в історії людства мистецтво було спеціалізованою технікою, якою володіла меншість. Однак основою мистецтва є вираження нашої творчості та уяви, а це те, що кожен повинен мати можливість робити. Завдяки найсучаснішим технологіям, таким як Stable Diffusion, створення чогось дивовижного стає доступнішим для всіх, а мистецтво, згенероване штучним інтелектом, стає новим способом самовираження», — зазначають автори проєкту.

Штучний інтелект створює картинки на різні тематики, стилізує їх, дозволяє в подальшому змінювати та покращувати (ітераційний процес творення). Платформа безкоштовна, однак пропонує додаткові платні функції.

Серед цікавих можливостей, які надає OpenArt, навчальні курси та різні підказки для користувачів, а також сумісне творення — співпраця з іншими художниками в рамках створення спільних творів мистецтва, модифікацій та комунікацій.

Висновок

Сьогодні існує велика кількість як платних, так і безкоштовних інструментів для створення та обробки зображень. Також штучний інтелект обробляє фото онлайн за лічені секунди, прибираючи фон, змінюючи тональність та додаючи різні елементи. Не потрібно бути професіоналом щоб поринути у різнобарвний світ творчості.

Нейромережа малює навіть реалістичні картини, які складно відрізнити від звичайних фотографій. Сучасні платформи здатні задовільнити будь-які потреби — обирайте інструмент, який підходить саме вам, та створюйте щось нове, незвичне та прекрасне.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Білл Гейтс розповів, які професії переживуть ШІ

Meta почала запуск нової ШІ-моделі Llama 3: чим особлива

Adobe додасть ШІ-сервіси у популярний відеоредактор

google news