RU
 

Зеленський зробив заяву у річницю аварії на ЧАЕС

Текст: ,  26 квітня 2024, 10:38
0
2614
Зеленський зробив заяву у річницю аварії на ЧАЕС
Фото: facebook.com/ChernobylApp
Чорнобильська атомна станція 35 днів була в окупації

Необхідно забезпечити захист усіх українських ядерних об'єктів від російських ударів, зазначив президент.

Президент Володимир Зеленський у річницю катастрофи на Чорнобильській АЕС, яка сталася 26 квітня 1986 року, закликав світ чинити тиск на Росію, щоб забезпечити звільнення Запорізької АЕС від російських окупантів. Про це український лідер написав у Telegram в п’ятницю, 26 квітня.

"Ось уже 785 днів російські терористи тримають у заручниках Запорізьку АЕС. І відповідальність усього світу – чинити тиск на Росію, щоб забезпечити звільнення ЗАЕС та повернення під повний контроль України, а також захист усіх українських ядерних об'єктів від російських ударів", – написав він.

За словами Зеленського, це єдиний спосіб запобігти новим радіаційним катастрофам, якими постійно загрожує присутність російських окупантів на ЗАЕС.

Президент також нагадав і про окупацію росіянами Чорнобильської АЕС у 2022 році.

"35 днів Чорнобильська атомна станція була в окупації. Російські солдати розграбували лабораторії, взяли в полон охорону й знущалися з персоналу, використовували її для розгортання подальших воєнних дій", – нагадав він.

Зеленський підкреслив, що радіація не бачить кордонів та національних прапорів.

"Чорнобильська катастрофа продемонструвала, наскільки швидко можуть виникнути смертельні загрози. Десятки тисяч людей ціною власного здоров'я та життя пом'якшили Чорнобильську катастрофу, ліквідувавши її жахливі наслідки у 1986 році та в наступні роки", – зазначив він.

Глава держави додав, що всі пам'ятають самовідданість людей, які рятували життя в 1986 році.

"Ми цінуємо всіх, хто допомагає рятувати життя просто зараз", – резюмував президент.

Нагадаємо, у п’ятницю, 26 квітня, в Україні відзначають 38 річницю аварії на Чорнобильській АЕС. Цього дня, у 1986 році, сталася одна з найбільших техногенних катастроф в історії людства.Тоді під час вибуху на четвертому енергоблоці ЧАЕС стався великий викид радіоактивних речовин у довкілля. Наслідки вибуху прирівнювалася до 500 бомб – таких, що колись були скинуті на японську Хіросіму.

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp

ТЕГИ: УкраинавидеоЧАЭСатомная энергетикаАвария на ЧАЭСатомная станцияядерная энергетикаВладимир Зеленский
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі