Китай “стріляє собі в ногу”, підтримуючи Росію — думка політолога

Ілюстративне фото: ap.org

Китай веде багатовекторну політику та намагається балансувати, але, підтримуючи РФ, “стріляє собі в ногу”. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив політолог Максим Джигун.

Він зазначив, що КНР не можна назвати нейтральною стороною, тому що за фактом вона допомагає Росії вести війну проти України.

“Ми розуміємо, що за фактом дійсно підтримка з Китаю в Росію надходить, причому надходить у вигляді й високих технологій, й звичайної побутової техніки, й купівлі газу та нафти, якою вони користуються впродовж понад два роки цієї війни… Якби не підтримка з боку Китаю у вигляді мікрочипів та інших технологій, навряд чи б на Україну валилася б така кількість ракет, які ми бачимо щодня”, — сказав Джигун.

За його словами, з іншого боку, Китай веде багатовекторну зовнішню політику, за якої намагається балансувати між різними силами.

“Це взагалі така серйозна відмінна риса китайської дипломатії в тому, що вони намагаються грати з багатьма сторонами водночас. І для цього є, загалом, такі прагматичні причини. Річ у тім, що Китай занадто залежний від американської економіки, від економіки Європейського Союзу. І так відкрито підтримуючи Росію, вони роблять собі постріл у ногу. І після цього розраховувати на те, що сповільнення китайської економіки якось, скажімо, зміниться до кращого стану, не доводиться. Тому вони повинні вибудовувати такі окремі лінії відносин з різними країнами, з різними блоками для того, щоб, загалом, вважатися країною нейтральною, або тією країною, яка хоче бачити мир в Україні”, — сказав політолог.

Джигун звернув увагу на розпливчасті умови для досягнення миру, про які говорить Китай.

“Там не можна зрозуміти, чи хочуть вони територіальної цілісності України, або ж вони, найімовірніше, хочуть заморожування конфлікту між Росією та Україною”, — зазначив він.

Політолог також констатував, що в США зараз не найпростіший політичний період, і сьогодні офіційний Вашингтон змушений займати більш різку позицію щодо інших країн, щоб демонструвати своє лідерство.

“І в цих умовах позиція й риторика Сполучених Штатів стає ще більш жорсткою та однозначною. І візит Блінкена до Пекіна говорить також про те, що цей момент загравань та спроб пояснити дипломатичними інструментами, що співпраця Китаю з Росією матиме наслідки для КНР, уже не працює. Це інший рівень уже дипломатії та відносин із тим же Китаєм. Ця позиція стає більш жорсткою. І Китай насправді розуміє ці ризики для себе, тому що китайська економіка попри те, що вони всіляко демонструють незалежність, глибоко залежна від Сполучених Штатів, точно так само, як і американська економіка залежить від Китаю. Тому це країни, які можуть ненавидіти одна одну, але які повинні співпрацювати та прислухатися одна до одної, щоб вижити економічно і політично”, — резюмував гість ефіру.

Читайте також: Китай відкидає звинувачення в допомозі Росії продовжувати війну проти України — подробиці (ВІДЕО)

Раніше китаїст Олексій Чигадаєв (Лейпцизький університет) висловив думку, що у США навряд чи вийде переконати Китай послабити тісну співпрацю з РФ.

Прямий ефір