Шойгу прикривається С-500 — коментар

Сергій Шойгу. Фото: РИА Новости

Нещодавня заява міністра оборони РФ Сергія Шойгу про скоре надходження до російських військ нових зенітних ракетних комплексів С–500, які розроблялися ще до повномасштабного вторгнення в Україну, та нарощування постачань “Панцирів” продиктована й апаратними, й військовими причинами. Такою думкою у коментарі FREEДОМ поділився військовий оглядач Денис Попович.

Він вважає, що Шойгу намагається прикритися у світлі хмар, що згущуються над ним.

“Пану Шойгу варто було б замислитися про свої перспективи на посаді міністра оборони у світлі проблем з його заступником [Тимуром Івановим, заарештованим у РФ нібито за хабар]. Цілком очевидно, що там копають під нього, і йому б зайнятися власними апаратними проблемами. Тому цю заяву про постачання сучасних зенітних ракетних систем у розпорядження армії Російської Федерації я розцінюю як спробу загалом прикритися у зв’язку з проблемами з його заступником. Тобто заявляє про якісь успіхи: подивіться, який я добрий і класний, ми постачаємо нові системи озброєння до російської армії, будь ласка, мене не чіпайте, залиште мене на посаді міністра оборони”, — прокоментував Попович.

З іншого боку, як зазначає військовий оглядач, у Міноборони РФ побоюються, що, по-перше, з появою в України ATACMS більшої дальності російська протиповітряна оборона опиниться під додатковим навантаженням, по-друге, що Україна може отримати добро на удари цими ракетами по військових об’єктах у РФ.

“Мабуть, у РФ усвідомлюють, що з появою ATACMS — це балістична ракета, по суті своїй, і з усіма складнощами з приводу її збивання, що випливають звідси, — система ППО Російської Федерації, яка і так має осередковий характер, отримає додаткове навантаження. І ситуація в Джанкої, коли завдавалося ударів ATACMS, сповна показала, що не було належної реакції з боку ППО окупованого Криму на цю атаку. Наразі, очевидно, Російська Федерація міцно замислюється над тим, щоб ущільнити свої системи ППО фактично над усіма об’єктами, що прилягають до кордонів України. Очевидно, вони можуть підозрювати, що ми цілком могли б отримати дозвіл на обстріл території РФ цими ракетами. Вони можуть виходити й з цього”, — вважає Денис Попович.

Читайте також: Готувалася змова: про реальні причини затримання заступника міністра оборони Росії Іванова висловився експерт

Нагадаємо, заступника міністра оборони РФ Тимура Іванова Басманний суд Москви заарештував на два місяці. Військового чиновника затримали 23 квітня за підозрою в отриманні хабаря у розмірі 1 млн рублів.

За версією слідства, Іванов вступив у злочинну змову з третіми особами для отримання хабаря під час проведення підрядних та субпідрядних робіт для потреб Міноборони РФ.

Прямий ефір