Участь Китаю в Глобальному саміті миру буде важливим знаком, — Джигун

Флаг Китая. Фото: pixabay.com

Відвідування Китаєм Глобального саміту миру в Швейцарії в червні буде знаком, що КНР бере до уваги всі дипломатичні, політичні повідомлення від країн Заходу. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив політолог Максим Джигун.

“Звичайно ж, українська дипломатія дуже хотіла б, щоб Китай був представлений там у принципі, тому що це важливий сигнал і для інших країн, які орієнтуються на Китай: для країн глобального Півдня, для країн Азії, які рівняються на Сі Цзіньпіна та які хочуть іти одним голосом разом із ним. Тому навіть із символічного погляду ця участь буде дуже важливою”, — сказав він.

Водночас політолог зазначив, що участь у саміті Китаю не значитиме, що його лінія поведінки відповідатиме всім іншим країнам, тобто КНР може залишатися при своїй думці, не підписувати фінальні документи та просто залишитися свідком цієї події.

“Але я думаю, що участь Китаю в цьому саміті миру значитиме, що все-таки ось ці дипломатичні, політичні повідомлення, які зараз Китай отримує від країн Заходу, і я впевнений, не тільки від США, а й від Німеччини, від Олафа Шольца, й від президента Франції Макрона, все-таки бере до уваги китайська сторона. І ось це дуже важливий фактор. Якщо ми побачимо, що Китай буде на цій події, це значитиме, що вони відкриті до можливих переговорів, вони відкриті до впливу країн Заходу на свою позицію, і з ними можна працювати. Це не стіна, її можна пробивати”, —  переконаний Джигун.

Читайте також: Китай відкидає звинувачення в допомозі Росії продовжувати війну проти України — подробиці (ВІДЕО)

Раніше політолог Володимир Фесенко зазначив, що ситуація з участю в Глобальному саміті миру Китаю є найскладнішою, зокрема через тісні відносини між Пекіном і Москвою.

Прямий ефір