У Дніпрі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

До 38 роковин техногенної аварії на Чорнобильській атомній електростанції мешканці Дніпра вшанували пам’ять загиблих ліквідаторів.

Про це повідомляє Відкритий.

Сьогодні, 26 квітня, виповнилося 38 років від моменту однієї з найбільших в історії людства техногенних катастроф – вибуху четвертого енергоблока на Чорнобильській атомній електростанції.

У сквері Героїв у Дніпрі до 38 роковин техногенної аварії на ЧАЕС жителі міста вшанували пам’ять загиблих ліквідаторів. До меморіалу поклали квіти, а священнослужителі провели панахиду.

У Дніпрі вшанували пам'ять жертв Чорнобильської катастрофи

У Дніпрі вшанували пам'ять жертв Чорнобильської катастрофи

У Дніпрі вшанували пам'ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Займався розвідкою наслідків техногенної катастрофи. Тоді сказали, треба добровольці, 5 вже є – треба 6. Я пішов, але мені не сказали, що треба роботи. Ми забралися на дах. Розбилися на групи. Тоді майори Хіхля та Нікітін відпрацювали один майданчик, а я з колегами – інший. Мене як наймолодшого відрядили подалі від реактору на край майданчику. Дозиметри там показували від 200 до 600 рентген. Ті, хто безпосередньо були над реактором, йшли на смерть, шансів вижити там майже не було. Мені ж пощастило вижити», – розповів ліквідатор наслідків катастрофи на ЧАЕС Олександр Железняков.

У Дніпрі вшанували пам'ять жертв Чорнобильської катастрофи

Олександр Железняков

Президент України Володимир Зеленський у своєму Telegram-каналі також вшанував пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи.

“Радіація не визнає кордонів та не розрізняє державних прапорів. Чорнобильська катастрофа продемонструвала світові, як швидко можуть постати смертельні загрози. Десятки тисяч людей ціною свого здоров’я та життя зупинили розростання Чорнобильської катастрофи та ліквідували її страшні наслідки в 1986 році й роки потому. Пам’ятаємо силу й відданість людей, які рятували життя у 1986 році. Цінуємо кожного, хто допомагає захищати життя зараз”, – зазначив Зеленський.

У Дніпрі вшанували пам'ять жертв Чорнобильської катастрофи - рис. 1

Володимир Зеленський

Аварія на Чорнобильській АЕС

В ніч проти 26 квітня 1986 року, о 01:23, на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний хімічний вибух, який спричинив руйнування частини реакторного блоку і машинної зали.

Внаслідок вибуху спалахнула пожежа, яка перекинулася на дах третього енергоблока. Вогонь гасили до 5 години ранку. Проте всередині самого четвертого блоку його вдалося ліквідувати лише 10 травня, коли більша частина графіту згоріла.

У Дніпрі вшанували пам'ять жертв Чорнобильської катастрофи - рис. 2

Після вибуху та пожежі утворилася радіоактивна хмара, яка накрила не лише території сучасної України, Білорусі та росії, а й території багатьох європейських країн – Швеції, Австрії, Норвегії, Німеччини, Фінляндії, Греції, Румунії, Словенії, Литви, Латвії. За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES), цю аварію класифікували за найвищим – сьомим – рівнем небезпеки.

Від початку москва та уряд УРСР приховували факт аварії та наслідки екологічної катастрофи. Першою про підвищення рівня радіації повідомила Швеція. Лише 28 квітня в СРСР з’явилося офіційне сповіщення.

В перші дні після аварії було евакуйовано населення в радіусі 10 кілометрів від місця події, згодом зону евакуації розширили до 30 кілометрів. Загалом в Україні радіоактивно забруднилися 2 293 населені пункти, де наприкінці 1980-х років мешкали понад 2,6 мільйона осіб. З сільськогосподарського використання вивели понад 5 мільйонів гектарів земель.

У Дніпрі вшанували пам'ять жертв Чорнобильської катастрофи - рис. 3

У Дніпрі вшанували пам'ять жертв Чорнобильської катастрофи - рис. 4

Аби запобігти поширенню радіації, наприкінці 1986 року зруйнований реактор було засипано спеціальним “саркофагом”. За оцінками експертів, під ним залишилося близько 95% палива, що було в реакторі на момент аварії, а також значна кількість радіоактивних речовин, які походять із залишків зруйнованого реактора. З міркувань безпеки 15 грудня 2000 року роботу Чорнобильської АЕС було припинено. Водночас об’єкт “Укриття”, побудований у 1986 році, поступово руйнувався.

Україна звернулася до міжнародної спільноти щодо організації конкурсу проєктів для трансформації об’єкта “Укриття”. У 2004 році було оголошено тендер на проєктування та спорудження нового “саркофагу” – безпечного конфайнмента. Будівництво розпочалося у 2012 році. 29 листопада 2016 року на об’єкт “Укриття” встановили Арку Нового безпечного конфайнмента. 10 липня 2019 року Державне спеціалізоване підприємство “Чорнобильська АЕС” ввело в експлуатацію комплекс НБК.

У Дніпрі вшанували пам'ять жертв Чорнобильської катастрофи - рис. 5

Підписуйтеся на наш Телеграм-канал і сторінку Відкритого в Фейсбук, щоб першими дізнаватися про найважливіші події Дніпра.

Теги: , ,