close-btn

Що знаходиться всередині Місяця — відповідь вчених

В ході дослідження було офіційно підтверджено, з чого складається центр нашого супутника — Місяця

Що знаходиться всередині Місяця — відповідь вчених

Фото згенеровано за допомогою chat.openai.com

Ще у 2023 році науковці з’ясували, що внутрішнє ядро ​​Місяця насправді є твердою кулею зі щільністю, подібною до щільності заліза. Дослідники сподіваються, що це допоможе вирішити тривалу дискусію про те, тверда чи розплавлена ​​внутрішня частина Місяця. Також це дасть більш точне розуміння історії Місяця та, відповідно, Сонячної системи.

Група під керівництвом астронома Артура Бріо з Французького національного центру наукових досліджень зазначила, що результати дослідження ставлять під сумнів еволюцію магнітного поля Місяця завдяки його демонстрації існування внутрішнього ядра та підтверджують глобальний сценарій про переворот мантії, який дає суттєве уявлення про часову шкалу бомбардування Місяця в перший мільярд років Сонячної системи.

Зондування внутрішнього складу об’єктів у Сонячній системі найефективніше здійснюється за допомогою сейсмічних даних. Те, як акустичні хвилі, створені під час землетрусів, проходять і відбиваються від матеріалу всередині планети чи місяця, може допомогти вченим створити детальну карту внутрішньої частини об’єкта.

Читайте також: Названо матеріал, з якого побудують інфраструктуру на Місяці

Що з’ясували вчені

Наразі є місячні сейсмічні дані, зібрані місією «Аполлон», але їх роздільна здатність надто низька, щоб точно визначити стан внутрішнього ядра. Підтверджено, що існує текуче зовнішнє ядро, але те, що воно охоплює, залишається предметом дебатів. Моделі твердого внутрішнього ядра та повністю рідкого ядра однаково добре працюють із даними Apollo.

Щоб розібратися в цьому раз і назавжди, вчені зібрали дані космічних місій і експериментів з лазерним визначенням відстані, щоб скласти профіль різних характеристик Місяця. До них відносяться ступінь його деформації через гравітаційну взаємодію із Землею, зміна його відстані від Землі та його щільність. Потім вони провели моделювання з різними типами керна, щоб знайти той, який найбільше відповідає даним спостережень.

Вони виявили, що місячне ядро ​​дуже схоже на земне – із зовнішнім шаром рідини та твердим внутрішнім ядром. Згідно з їх моделюванням, зовнішнє ядро ​​має радіус приблизно 362 км, а внутрішнє ядро ​​має радіус приблизно 258 км. Це приблизно 15% від усього радіуса Місяця.

Вас може зацікавити: Коли утворився Місяць: науковці назвали дату

Команда виявила, що внутрішнє ядро ​​також має щільність близько 7822 кілограмів на кубічний метр. Це дуже близько до густини заліза.

Науковці зазначають, що їхні результати є підтвердженням цих попередніх висновків і є досить вагомими аргументами на користь схожого на Землю місячного ядра. І це має деякі цікаві наслідки для еволюції Місяця.

Раніше було встановлено, що незабаром після свого формування Місяць мав потужне магнітне поле, яке почало слабшати приблизно 3,2 мільярда років тому. Таке магнітне поле створюється рухом і конвекцією в ядрі, тому те, з чого складається місячне ядро, глибоко стосується того, як і чому магнітне поле зникло. Після повернення людей на Місяць планується провести сейсмічні перевірки.

Зазначимо, Місяць зачаровував людство протягом тисячоліть, здійснюючи потужний вплив на нашу уяву. Однак, дивлячись на Місяць протягом усіх цих років, ми все ще не знаємо, як він з’явився. Серед учених панує 5 найвідоміших теорій походження Місяця — докладніше про них читайте в нашому матеріалі.

Ознайомтесь з іншими популярними матеріалами:

Вчені знайшли у Сонячній системі більше тисячі невідомих об’єктів

В надрах Марса може бути життя: що знайшли вчені

Вчені знайшли нові докази існування дев’ятої планети в Сонячній системі

За матеріалами Science Alert

google news