Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому Путін посилив ядерний шантаж: що налякало Кремль
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Путін посилив ядерний шантаж: що налякало Кремль

План про переговори на умовах Москви продовжує руйнуватися

26 квітня 2024, 13:27 comments1116
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 26 квітня, відзначаються роковини трагедії на Чорнобильській АЕС, а також Міжнародний день пам'яті жертв радіаційних аварій та катастроф. Тим часом Росія посилила ядерний шантаж і погрози. Вона заблокувала резолюцію ООН про заборону ядерної зброї в космосі, погрожує Польщі, яка подумує про розміщення на своїй території ядерних об'єктів. Паралельно з цим кремлівський підспівувач – самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко повідомив, що у його країні нібито розміщено кілька десятків сучасних зразків тактичної ядерної зброї з РФ. Про що говорять останні ядерні заяви та дії? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Чому Путін посилив ядерний шантаж: що налякало Кремль

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

РФ шукає новий рівень діалогу

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства, експерт РНБО у 2001-2011 рр. з питань заморожених конфліктів у Євразії (у тому числі Молдова-Придністров'я), політичний аналітик Віталій Кулик вважає, що відбувається традиційне підвищення ставок з боку росіян.

"У них вичерпуються можливості примусити нас до переговорів на своїх умовах. Всі їхні спроби змусити Україну домовлятися "на тому, що є" (відмовлятися від своїх тимчасово окупованих територій) розбивається об несприйняття – і з нашого боку, і наших партнерів", – пояснює експерт.

На його думку, у Кремлі явно не очікували, що Конгрес таки ухвалить вже навесні рішення щодо виділення допомоги Україні, яка ще й піде до нас досить швидкими темпами.

"Це викликало формену істерику. Росіяни, схоже, розраховували, що Україна отримає допомогу в найкращому разі наприкінці цього року. А то й згодом. Але все сталося раніше. Зіграли багато чинників, у тому числі, робота розвідуспільноти, тиск з боку різноманітних лобістських груп, до яких трампістський штаб виявився чутливим. І ми отримали допомогу. Із серйозною затримкою майже сім місяців, за що ми розплатилися втратами життів, територій, суттєвим ускладненням ситуації на фронті. Але допомогу отримано. Що дозволяє стабілізувати ситуацію", – зазначає Віталій Кулик.

Він звертає увагу, що можлива нова хвиля російського наступу, як зазначають розвідка, військові оглядачі в нинішніх умовах не будуть такими успішними, як розраховували в Кремлі. Агресору доведеться більше концентруватися на невеликих здобутках, вирівнюванні фронту та закріпленні позицій.

"У таких умовах РФ шукає новий рівень діалогу, насамперед із Заходом, щоб підштовхнути до початку переговорного треку. Причому росіянам це бачиться як досягнення угоди, яка зобов'язує Україну дотримуватись деяких ліній, зобов'язань. Тим самим створюється довгограюча тема (врегулювання тих чи інших статусів, відкладена євроатлантична інтеграція України, часткове зняття санкцій із РФ тощо). З поетапним графіком виконання пунктів, з Китаєм як гарантом. Але до "хотілок" Росії не прислухаються", – констатує експерт.

Європейський Союз неочікувано для росіян зайняв досить жорстку лінію. Звучать відповідні заяви від британців, французів та навіть німців. Не кажучи вже про США.

"Все це не обіцяє агресорові нічого доброго. Україна продовжує отримувати озброєння та боєприпаси. Ніхто не збирається сідати з Путіним за стіл переговорів. Більше того – у росіянах у принципі не бачать переговорників. Захід хоче говорити з Китаєм, а не з Росією", – наголошує Віталій Кулик.

Це, продовжує він, викликає у путінського режиму істерику, бажання підвищити ставку, побрязкати зброєю (зокрема ядерною), погрожувати.

"Але це схоже на вереск на високій ноті істерички. Тому немає особливої реакції, – вважає експерт. – Ну, а в Україну те, що відбувається, вселяє якийсь обережний оптимізм".

Щодо заяв Лукашенка, зазначає Віталій Кулик, слід розуміти, що той не контролює тактичну ядерну зброю (ТЯЗ), навіть якщо вона є на території Білорусі.

"У будь-якому разі кнопка знаходиться не в Мінську, а в Москві. Політичне рішення про використання, розміщення, контроль, безпеку тощо – за Росією. Кремлівське керівництво повністю контролює тут ситуацію. А Лукашенко лише висвітлює сам факт нібито знаходження ТЯЗ на білоруській території", – резюмує Віталій Кулик.

За його словами, росіяни давно використовують Білорусь як свій запасний двір. Такий собі дачний будиночок, де вони повноправні господарі. І Лукашенко із цим нічого не може зробити.

"Він сам втягнувся в цю історію. Його ставка не зіграла. Ось і залишається лише розповідати про певні загрози захоплення територій Білорусі тими чи іншими опозиційними йому силами. Показує на карті, звідки готувався міфічний напад. І тому подібне. Паралельно вигукуючи щось на кшталт: "А в нас же тепер є ядерна зброя! Тож ви нас не чіпайте! Не допомагайте полку Калиновського чи іншим переходити до партизанських дій на території Білорусі!". Саме звідси – всі "ядерні" рухи тіла з боку Батьки", – упевнений Віталій Кулик.

Все виглядає як великий ядерний блеф

Голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, екс-член української делегації у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання конфлікту на Донбасі Сергій Гармаш розмірковує так:

"У ядерній риториці Москви та Мінська немає нічого нового. По Білорусі ще минулого літа були заяви, що нібито туди прибуває російська тактична ядерна зброя. Досі, щоправда, незрозуміло, чи вона там є насправді".

На думку експерта, поки що все виглядає як чергове нагнітання з боку РФ страхів на Заході.

"І відбувається це на фоні невпевненості Кремля у своїй перемозі над Україною. Тому він намагається змінити громадську думку на Заході, налякати тамтешніх політиків перспективою ядерного протистояння. Зробити все, щоб вони припинили підтримувати нашу країну", – пояснює Сергій Гармаш.

Те, що ядерний шантаж активізувався саме зараз – не випадковість, упевнений він. Проглядається чітка паралель між цим і позитивним для нас голосування в американському Конгресі закону про підтримку України.

"Поки що все виглядає як великий ядерний блеф. Який, на жаль, може мати серйозні наслідки, – попереджає експерт. – На будь-яку дію РФ та Білорусі (як фактично її частини) щодо мілітаризації – Захід змушений відповідати такими ж діями. І це той випадок, коли уявна загроза може створити реальну небезпеку".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чого боїться РФ: як намагається зірвати саміт миру.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини