Придатних до служби українців ділитимуть на категорії за станом здоровʼя, – Міноборони

В Україні замість статусу “обмежено придатний” військовозобов’язаних чоловіків ділитимуть на категорії за ступенем функціональності.

Про це ZN.UA розповіла директорка департаменту охорони здоров’я Міноборони Оксана Сухорукова, передає Відкритий.

«Статус «обмежено придатний» справді зникає, водночас формуються чіткі правила — «придатний» чи «непридатний», – повідомила Оксана Сухорукова.

Придатних до служби українців ділитимуть на категорії за станом здоровʼя, - Міноборони

Оксана Сухорукова

Від 4 травня закон, який скасовує статус “обмежено придатний”, набуватиме чинності. З 18 травня, коли почне діяти новий закон про мобілізацію, особи, які раніше були визнані обмежено придатними до військової служби, знову будуть викликані на медичний огляд до Територіальних центрів здоров’я населення. У них буде дев’ять місяців на проходження повторного військово-лікарського огляду (ВЛК) та отримання нового висновку щодо придатності або непридатності до військової служби.

Чотири категорії, які визначатимуть, на які завдання придатні військовозобовʼязані:

  • придатні (повністю);
  • придатні до служби у вищому військовому навчальному закладі (ВВНЗ), у ТЦК та СП, частинах забезпечення, установах, організаціях, але непридатні до служби в ДШВ, морській піхоті, ССО, підрозділах спецпризначення, плаваючому складі тощо;
  • придатні за окремими спеціальностями (наприклад, кандидати на вступ до ВВНЗ);
  • придатні для виконання специфічних завдань.

За словами Сухорукової, Міністерство оборони України спільно з Командуванням медичних сил запровадили відповідні зміни два тижні тому. Ці зміни стосуються наказу МОУ №402 “Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України”. Над розробкою змін працювали Міністерство оборони України, Командування медичних сил, Міністерство охорони здоров’я, експерти з охорони здоров’я та представники громадськості.

«Ми прописуємо умови наказу №402 детальніше. Захворювання привʼязані до МКХ-10 й описані критерії, коли людина є непридатною або придатною, тобто коли стан є важким, середнім і легким за цією групою захворювань», — зазначила Сухорукова.

Нові критерії містять тисячі діагнозів. У кожній категорії захворювань можуть бути як повністю придатні особи, так і ті, кому не рекомендовано служити, залежно від ступеня втрати функцій.

«Наприклад, якщо в людини виразка була в анамнезі й залишився тільки рубець — придатний. А якщо виразка була ускладнена, проводили оперативне втручання з видаленням значної частини шлунку, то людина є непридатною. Ідеться про відповідність критеріям військовослужбовця або військовозобовʼязаного їхній можливості виконувати ті чи інші функції», — зазначила директорка департаменту охорони здоровʼя Міноборони.

Придатних до служби українців ділитимуть на категорії за станом здоровʼя, - Міноборони

Нагадаємо, менш ніж за місяць в Україні набуде чинності новий закон про мобілізацію. Згідно з ним, перевіряти військовий квиток мають право представники ТЦК, поліцейські та прикордонники.

Підписуйтеся на наш Телеграм-канал і сторінку Відкритого в Фейсбук, щоб першими дізнаватися про найважливіші події Дніпра.

Теги: , , ,