close-btn

Українцям хочуть по-новому виплачувати соцдопомогу — Мінсоцполітики

Процес надання соціальної допомоги українцям планують диджиталізувати. Що зміниться для громадян — читайте в матеріалі

Українцям хочуть по-новому виплачувати соцдопомогу — Мінсоцполітики

Фото: pixabay.com, unsplash.com

Міністерство соціальної політики запропонувало змінити правила нарахування та виплати українцям соціальних послуг, зокрема запровадити цифрову трансформацію.

Про це йдеться у проєкті постанови уряду, розміщеному для публічного обговорення на порталі Федерації профспілок України (ФПУ).

Цифрова трансформація системи надання соцпідтримки населенню повинна спростити процес завдяки дистанційному доступу подання заяв, звернень, повідомлень громадянами, які потребують соцдопомоги, та оперативного розгляду відповідних заяв.

Читайте також: Українцям виплачують соціальну пенсію: хто і як може отримати

Серед важливих способів організації надання соцпослуг є кейс-менеджмент, відповідно до якого соцпрацівник (кейс-менеджер) оцінить потреби громадян, які перебувають у складних життєвих обставинах, спланує, організує та скоординує механізм надання соцпослуг.

Актуальним та суспільно значущим є необхідність забезпечення оперативності ухвалення рішення про надання соцпідтримки.

Як працюватиме система

Пропонується, щоб під час звернення громадянина через е-кабінет на Соціальному вебпорталі електронних послуг Мінсоцполітики йому надавали:

  • інформацію про соцпослуги, якими можна скористатися;
  • умови надання соцпідтримки;
  • порядок надання соцпослуг.

Вас може зацікавити: Україна внесе зміни в соцвиплати на вимогу МВФ: чого чекати

Після цього за результатами оцінювання потреб у соцпослугах фахівець із соцроботи складе акт оцінки потреб та подасть для ухвалення рішення про надання чи відмову в наданні соцпослуг такому громадянину.

Таким чином, фахівець із соціальної роботи буде надавати допомогу в оформленні заяви про надання соцпослуг і пакета необхідних документів.

Заяву можна буде сформувати з використанням електронного сенсорного пристрою з можливістю дистанційного підписання цифровим підписом, створеним на екрані цього пристрою.

Нагадаємо, змінено правила нарахування пенсій українцям, які працювали за кордоном. Ухвалений парламентом законопроєкт розв’язує одразу кілька проблемних питань із призначенням пенсій, які виникли в українців через початок повномасштабної російської агресії.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

В Україні можуть запровадити накопичувальну пенсію: що зміниться

Яка пенсія передбачена для військових у 2024 році — ПФУ

Українці отримають виплати до Дня Незалежності: Кабмін затвердив суми

google news