Жертви Чорнобиля: на Дніпропетровщині за рік померло 330 осіб

Втрати серед чорнобильців Дніпропетровщини перевищують показники по Україні та кількість населення регіону. Найбільша смертність – серед ліквідаторів аварії на ЧАЕС. За минулий рік померло 330 осіб.

Про це Відкритому розповіла завідуюча диспансерним відділом по медичному забезпеченню осіб, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС Дніпропетровської обласної клінічної лікарні імені І. І.Мечникова, експертка за напрямом “Надання медичної допомоги особам, постраждалим внаслідок ЧАЕС” Тетяна Чекмарьова.

Жертви Чорнобиля: на Дніпропетровщині за рік померло 330 осіб - рис. 1

Тетяна Чекмарьова

Сьогодні виповнюється 38 років відтоді, як сталася найбільша техногенна катастрофа в історії людства – аварія на Чорнобильській АЕС. Це День пам’яті про саму катастрофу, загиблих в ній, а також вшанування героїзму пожежників, медиків та усіх причетних до ліквідації наслідків аварії.

Після аварії було створено Державний реєстр осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. У Дніпропетровській області такий реєстр наявний у лікарні ім. Мечникова. До нього щороку надходить інформація про кожного чорнобильця регіону, обробляється, зберігається база даних про стан їхнього здоров’я.

Під медичним наглядом у ЦПМСД Дніпропетровської області перебувають 10556 осіб, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, з них дорослого населення – 9771 осіб, дітей, онуків та підлітків – 785 осіб. Загальна кількість ліквідаторів – 7539, евакуйованих – 830, переселених – 1402. На обліку в обласному реєстрі з дозою опромінення 250 мЗВ нараховується 963 людей. В закладах первинної ланки Дніпропетровщини зареєстровано 1915 інвалідів, хвороби яких пов’язано з наслідками аварії на ЧАЕС.

“Кількість чорнобильців щорічно зменшується за рахунок померлих, міграції населення за межі області через воєнний стан, а також у зв’язку з досягненням дітьми 18 років. Щорічно проводиться диспансеризація, результати якої вказують відсутність здорових чорнобильців і наявність у кожного низки хвороб. Проведений аналіз показників свідчить про те, що стан здоров’я постраждалого контингенту, який зазнав впливу радіації внаслідок аварії на ЧАЕС, щорік погіршується. В той же час захворюваність не перевищує показники по області. Така тенденція зберігається протягом 5 років. У структурі захворюваності рангові місця посідають хвороби системи органів дихання, серцево-судинні захворювання, хвороби органів травлення. За останні 10 років зросла захворюваність злоякісними новоутвореннями у постраждалих, і цей показник удвічі перевищує обласний. Критичним органом, який отримав найбільші дози опромінення, є щитовидна залоза, особливо у дитячому віці. Тому під щорічним наглядом залишається 1197 осіб, які на момент аварії були дітьми та опромінені у ранній йодний період ( до вересня 1986 р.).  Для цієї категорії  щорічно проводиться скринінгове обстеження щитовидної залози”, – розповідає Тетяна Чекмарьова.

Спеціалізовані відділення для лікування постраждалих працюють у Дніпропетровській обласній клінічній лікарні ім. І. І. Мечникова, де є 30 ліжкомісць. Виділено палату і в «Міській лікарні швидкої медичної допомоги» у Кам’янському та Криворізькій міській лікарні №3.

З 2020 року у зв’язку з ковідним карантином, а потім воєнним вторгненням рф спеціалізовані ліжка у Кривому Розі та Кам’янському працюють обмежено. Обласний шпиталь ветеранів війни тільки зараз починає знову приймати для реабілітаційного лікування ліквідаторів-інвалідів. Наразі повноцінно працює в області відділення для чорнобильців в обласній лікарні ім. Мечникова.

За минулий рік в стаціонарах Дніпропетровщини проліковано 728 чорнобильців. За 1 квартал 2024 року вже отримали лікування 170 осіб, зокрема переселенці з окупованих територій. Усі пацієнти, які перебувають на стаціонарному лікуванні, забезпечуються лікарськими засобами, витратними матеріалами та харчуванням у межах фінансування програм медичних гарантій пакетів НСЗУ. Щорічно спрямовуються субвенції з обласного бюджету місцевим на пільгове безоплатне придбання ліків за рецептами лікарів та позачергове зубопротезування для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеним до категорії І (які мають інвалідність). У минулому році за кошти обласного бюджету забезпечено безкоштовними ліками за рецептами лікарів 1894 особи, пільговим зубопротезуванням – 28 осіб на загальну суму 4,4 млн. грн. Станом на 2024 рік виділено майже 5 мільйонів гривень.

Більше дивіться у відео:

Підписуйтеся на наш Телеграм-канал і сторінку Відкритого в Фейсбук, щоб першими дізнаватися про найважливіші події Дніпра.

Теги: , , , , , ,