У Дніпрі під час війни збільшилася кількість передчасно народжених дітей

У Дніпрі з початку повномасштабного вторгнення російських окупантів зросла кількість передчасно народжених дітей. Одного разу медикам довелося рятувати малюка вагою 470 грамів.

За словами медиків, третина дітей під час війни з’являється на світ передчасно.

«Кількість дітей, на жаль, і передчасно народжених, і дітей із вадами розвитку, їх стало більше. Хочу сказати, що оскільки ми працюємо з 2022 року, ми не працювали так ніколи. Ми завжди перенавантажені. В нас були випадки 24 тижні гестації. 470 грамів. Але рівень продовження життя у цих дітей дуже низький», – пояснює завідувачка відділення інтенсивної терапії новонароджених з виїзною неонатологічною бригадою Оксана Капустіна.

У Дніпрі під час війни збільшилася кількість передчасно народжених дітей - рис. 1

Дніпрянка Оксана народила двійню 16 квітня. Малята є недоношеними. Спочатку на світ з’явилася дівчинка вагою 2 кілограми, потім – хлопчик 2 550 грамів.

«Кажуть лікарі, що в мене позитивна динаміка. Я розраховую, можливо, до п’ятниці бути в лікарні, а потім повернутися додому. Все добре, дітки здорові, просто маленькі», – поділилася жінка.

У Дніпрі під час війни збільшилася кількість передчасно народжених дітей - рис. 2

Породілля каже, що на це вплинули постійні тривоги та загрози обстрілів. Пригадує, як з великим животом посеред ночі бігла в укриття разом із трирічним сином.

«Холодно, мороз. Ми йшли в укриття, тому що страшно. Скільки людей загинуло. Вони пускають ракети, і ми знаємо, яка їхня точність, що не дай Бог. А ми живемо в приватному будинку. Нам ховатися нікуди», – розповідає вона.

Детальніше про те, як рятують передчасно народжених дітей у Дніпрі, дивіться в сюжеті Відкритого.

Журналістка: Оксана Ващенко

Оператор: Руслан Герасименко

Підписуйтеся на наш Youtube-канал! Там на вас чекає ще більше відео.

Теги: , , ,