close-btn

Названо, скільки податків сплатили мережі АЗС в Україні за 2023 рік

За розміром сплачених у 2023 році податків лідери серед мереж автозаправних станцій (АЗС) в України не змінились

Названо, скільки податків сплатили мережі АЗС в Україні за 2023 рік

Фото: unsplash.com, bank.gov.ua

Найбільші українські АЗС протягом минулого року майже вдвічі збільшили загальний обсяг сплачених до державного бюджету податків: з 1,4 млрд грн у I кварталі до 2,4 млрд грн у IV кварталі.

Відповідні дані оприлюднила Консалтингова група «А-95», повідомив її директор Сергій Куюн в блозі.

«Але радіти цьому трохи зарано. Чому? Бо переважно зростали відрахування за рахунок ПДВ, який, по-перше, з 1 липня 2023 року на пальне збільшився з 7% до 20%, тобто втричі. Відрахування ж ПДВ зросли у 5 разів. І це вже я особисто оцінюю як зусилля податкової, яка тримає руку на пульсі ПДВ-ланцюга», — зазначив він.

Дослідження ґрунтується на показниках сплати операційних податків найбільшими мережами АЗС України у розрахунку на один літр реалізованого пального.

Читайте також: В Україні подорожчає пальне — Гетманцев

Інфографіка PaySpace Magazine

Інфографіка PaySpace Magazine

За даними Куюна, трійка лідерів залишилася без змін. Найвищий результат щодо податкового навантаження за підсумками 2023 року показала мережа ОККО – 2,39 грн/л.

Друге і третє місце зайняли компанії із закордонним капіталом – Shell і AMIC. Показник податкового навантаження у Shell становив 2,04 грн/л, в AMIC -1,76 грн грн/л.

Далі в рейтингу йдуть мережі UPG й WOG з показниками у 1,67 грн/л і 1, 22 грн/л відповідно. Обидві у IV кварталі 2023 року збільшили податкову ефективність з літра реалізації майже у півтора раза. Проте показники попередніх періодів «потягнули річний показник донизу», йдеться у висновках аналітиків «А-95».

Також до десятки увійшли мережі БРСМ, Avantage 7, KLO, VST і Мotto.

Загальною проблемою залишається закритість даних про сплату податків нафтотрейдерами, зазначив Куюн. Попри вимоги закону, податківці цих даних не публікують.

Нагадаємо, наприкінці березня Кабінет міністрів погодив законопроєкт про підвищення акцизу на автомобільне паливо до європейського рівня. Це було одним з маркерів у контексті набуття Україною статусу країни-кандидата на вступ до ЄС.

Акцизи на пальне зростатимуть протягом 5 років, і перший етап запланований на другу половину 2024-го. Згідно з планом уряду, ставки акцизного податку зростуть наступним чином:

  • на бензин — з 213 до 359 євро/1000 л (в 1,7 раза);
  • на дизпаливо — зі 139 до 330 євро/1000 л (у 2,4 раза);
  • на скраплений газ — з 52 до 70 євро/1000 л.

Таке підвищення додасть до поточних цін за літр за сьогоднішнього курсу євро:

  • +7,3 грн/л за бензин.
  • +9,6 грн/л за дизпаливо.
  • +0,9 грн/л за газ.

Ознайомтесь з іншими популярними матеріалами:

Житло у Києві знову подорожчало: на скільки

Міжнародні резерви України сягнули рекордної суми — НБУ

В яких сферах українцям стали платити більше у 2024 році — дослідження

google news