Наука

Потепління в Арктиці знизило рівень смертоносного пилу тропічних пустель

0

Вчені з Китаю та США дійшли висновку, що глобальне потепління знижує рівень пилу у повітрі багатьох регіонів планети. Цей пил досягає північних широт із тропічних пустель. Пил дуже впливає на якість повітря. Причому вона може генеруватися не лише місцевим ґрунтом чи викидами, а й навіть «прилітати» з далеких спекотних країн. Наприклад, щорічно до Центральної Європи потрапляє приблизно 60 тонн піску із Сахари. Днями середземноморський циклон північ від Африки підняв піщану бурю. З південно-західними потоками цей пил поширився на південний схід Європи.

Попередні дослідження, втім, показали, що рівень запиленості повітря в окремих регіонах планети знижується, наприклад, в Індії та на більшій частині Близького Сходу. Причина цього залишалася незрозумілою. Пролити світло це питання спробували вчені з університетів Гонконзького баптистського (Китай), Техаського, Каліфорнійського технологічного інституту (США) та інших наукових організацій. Їхні висновки представлені в журналі PNAS.

Аналізуючи супутникові знімки за останні десятки років, дослідники дійшли висновку, що кількість мікрочастинок пилу над Індією, Пакистаном та іншими азіатськими країнами за період спостережень істотно знизилася. За допомогою кліматичних моделей вчені встановили і причину цієї події: різке потепління Арктики, що випереджає темпи потепління в інших частинах планети. За рахунок цього різниця температур між високими та низькими широтами помітно скоротилася. А це порушило стандартні вітри, що дмуть у пустельних регіонах Східної Африки та Західної Азії. Швидкість вітру в країнах Аравійського півострова істотно зменшилася, що знизило об’єм мікрочастинок піску, що піднімаються вітром.

Крім того, автори роботи зазначили, що зволоженість ґрунту та площа листя у Західній Азії теж суттєво зросла — від Аравійського півострова до Індії. Це зробило ґрунти там твердішими, що також знизило обсяг пилу в атмосфері. Зростання зволоження ґрунтів та площі листя в регіонах дослідники пов’язують з антропогенними викидами вуглекислого газу (Naked Science неодноразово писав про цей процес, відомий як глобальне озеленення).

У новій роботі висунуто припущення, що у разі успіху у боротьбі з антропогенними викидами СО2 рівень пилу в атмосфері вивчених регіонів знову підвищиться, а це завдасть суттєвої шкоди здоров’ю місцевого населення.

Виходить, уповільнення глобального потепління — палиця з двома кінцями, тому що воно викличе збільшення кількості пилу в повітрі. Це не означає, що потрібно продовжувати забруднювати атмосферу, але в такому разі, на думку вчених, потрібно боротися з опустелюванням, займатися відновленням лісів та контролювати іригацію.

Comments

Comments are closed.