Україна за посередництва низки країн повертає додому утримуваних Росією дітей (ВІДЕО)

Акція в Німеччині на захист українських дітей. Фото: gettyimages.com

Україна не вела й не веде переговорів із Росією про повернення примусово переміщених країною-агресором дітей. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець спростував заяви так званого російського дитячого омбудсмена, інформує FREEДОМ.

Раніше Марія Львова-Бєлова, яку за звинуваченням у незаконній депортації маленьких українців розшукує Міжнародний кримінальний суд, повідомила, що за посередництва Катару Київ та Москва нібито планують провести обмін дітьми, мовляв, і списки вже сформували. Водночас, про яких російських дітей, яких нібито має віддати Україна, йдеться, вона не пояснила.

“Я дійсно саме зараз перебуваю в Катарі, і у мене годину тому закінчилися перемовини, але Україна веде перемовини з Катаром. Саме за посередництва Катару ми повернули й продовжуємо повертати українських дітей. Також в Катарі сьогодні перебуває група дітей з-поміж повернутих, і Катар запустив першу програму психологічної реабілітації для дітей. Я хотів наголосити, що Україна продовжує шукати нові інструментарії щодо повернення українських дітей, але ми це робимо за посередництва наших партнерів”, — сказав Лубінець в ефірі марафону “Єдині новини”.

Він зазначив, що алгоритм повернення українських дітей відпрацьований, але його потрібно масштабувати. Київ знає імена щонайменше 19,5 тис. депортованих Росією дітей, але досі повернути вдалося менше ніж 500.

Москва приховує інформацію: вона жодного разу не передала Україні списки вкрадених. Самих дітей росіяни розміщують у дитячих будинках та інтернатах у віддалених районах РФ й навіть на території Білорусі та віддають у прийомні сім’ї. Їм змінюють імена, прізвища, дату й місце народження, забирають українські документи та видають російські.

“Тебе запускають за ось цим треком, коли ти отримуєш документи, коли ти починаєш співпрацювати, коли дитині треба співати гімн, коли дитині треба прославляти Російську Федерацію, вчити російську мову й слідувати за цим треком, бо цей трек вигаданий владою Росії, щоб із наших українських дітей зробити російських. Він почав слідувати за цим треком, а наступне для підлітків — воєнізовані рухи в школах”, — розповів колишній уповноважений президента України з прав дитини, керівник відділу порятунку Save Ukraine Микола Кулеба.

Москва створила не тільки систему масового кіднепінгу, а й систему так званого перевиховання, а насправді — індоктринації. Це насичення свідомості певним, вигідним російському режиму, змістом.

“Учитель у класі починає з того, в якій країні ви живете, і всі діти мають відповісти, що в Росії. Якщо хтось не відповідає, його викликають далі до директора, й він має пояснити, чому він не відповідає. Далі їх вчать доносити: доносити один на одного, доносити на свою сім’ю, та індивідуально з кожним працюють — а як твої батьки, а як вони ставляться до Росії, чи люблять вони Росію. Один хлопчик розповідав, що вчитель на “уроках про важливе” говорив, що ви зобов’язані бути готовими померти за Росію”, — сказав Кулеба.

Ані міжнародний розголос, ані ордери на арешт, видані Міжнародним кримінальним судом, ані резолюція ПАРЄ, в якій депортацію дітей названо воєнним злочином, не зупинили Росію.

Сьогодні над поверненням маленьких українців додому працює міжнародна коаліція — 33 країни — від Естонії та Норвегії до Канади та США.

Читайте також: Ідеологія війни: як Кремль займається мілітаризацією дітей і пропагує ненависть до України


Ви можете допомогти повернути неповнолітніх громадян України додому. Якщо проживаєте на території Білорусі, Росії або на тимчасово окупованих територіях України та володієте інформацією про депортованих дітей — напишіть у Telegram-канал “Я тут” або на сайт FREEДОМ. Київ гарантує анонімність.

Нагадаємо, телеканал FREEДOM у партнерстві з радницею-уповноваженою президента України з прав дитини та дитячої реабілітації і Ювенальною поліцією України запустив інформаційну кампанію “Знаєш — скажи!“, яка має на меті мотивувати жителів Росії протидіяти примусовій депортації українських дітей і сприяти їхньому поверненню до України.

Прямий ефір