Рада дозволила звільняти з роботи через замовчування про родичів в окупації

Парламент ухвалив новий закон, який дає змогу звільняти співробітників за замовчування перед роботодавцем про зв'язки з родичами на ТОТ.
 |  Автор: Мальцева Ольга
Рада дозволила звільняти з роботи через замовчування про родичів в окупації
Ілюстроване фото / Getty images

Парламент ухвалив новий закон, який дає змогу звільняти співробітників за замовчування перед роботодавцем про зв'язки з родичами або іншими близькими особами, які проживають на окупованих територіях. Мова йде лише про працівників підприємств критичної інфраструктури, які мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави. Про це повідомляє “Судово-юридична газета”

Читайте також: Перші F-16 з пілотами прибудуть до України у 2024 році - Пентагон

Так, в Україні буде запроваджено додаткову підставу для звільнення працівників - неповідомлення роботодавцю про зв'язки з фізичними особами, які перебувають на території тимчасової окупації.

Наразі народні депутати проголосували за законопроєкт №7731, що передбачає внесення змін до Трудового кодексу України з питань розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та інших питань. Цей законопроєкт було зареєстровано 2022 року групою народних депутатів від фракції «Слуга народу».

Нові причини для припинення трудового договору роботодавцем було додано до першої частини статті 40 Кодексу законів про працю. Крім випадків, коли працівник був засуджений судом за вчинення злочину проти національної безпеки України (за винятком випадків звільнення з випробувальним терміном), тепер також можливе звільнення за порушення правил поведінки на підприємстві, в установі або організації, як це передбачено пунктом 2 статті 142 Кодексу.

У межах нової редакції статті 142 Кодексу визначено, що внутрішній трудовий розпорядок може містити правила поведінки на підприємстві, в установі або організації, що включають, зокрема:

  • зобов'язання працівників повідомляти про свої зв'язки з фізичними особами, чиє місце постійного проживання (перебування, реєстрації) розташоване на території держави-агресора або тимчасово окупованій території України;
  • обов'язок працівників зберігати конфіденційність інформації з обмеженим доступом, включно з державною або комерційною таємницею, а також правила роботи з конфіденційною інформацією.

Встановлення таких правил поведінки на підприємствах, установах чи організаціях, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, а також на об'єктах чи операторах критичної інфраструктури, стає обов'язковим.

Проте наголошується, що відсутність законодавчо встановленої процедури притягнення працівника до дисциплінарної відповідальності за порушення зазначених правил, а також недостатні повноваження у роботодавця для проведення належного розслідування не відповідають вимогам статті 19 Конституції України та можуть призвести до неоднозначної інтерпретації цієї норми у правозастосовчій практиці, а також порушення прав працівників.

Законом також передбачено доповнення першої частини статті 46 Кодексу новою підставою для тимчасового відсторонення працівника від роботи роботодавцем. Це включає проведення роботодавцем службової перевірки, якщо він належить до переліку об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, або до об'єктів чи операторів критичної інфраструктури.

Однак, як вказується в Головному юридичному управлінні Верховної Ради, у Кодексі законів про працю не визначено поняття «службової перевірки», а в проєкті не зазначено конкретних питань, щодо яких може проводитися перевірка роботодавцем і які можуть призвести до тимчасового відсторонення працівника від роботи.

Нагадаємо, у Києві проводять обшуки “Київтеплоенерго”: подробиці. Заходи пов'язані з рішенням Печерського суду у справі про придбання важливих запчастин для функціонування підприємства, імовірно, з порушеннями.



Не пропусти інші цікаві статті, підпишись:
Ми в соціальних мережах
x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK