Головна Новини Суспільство робота і кар'єра Абітурієнту до уваги: 8 професій, які будуть актуальні в Україні та Європі
commentss НОВИНИ Всі новини

Абітурієнту до уваги: 8 професій, які будуть актуальні в Україні та Європі

Розповідаємо, які спеціальності потрібні за кордоном

26 квітня 2024, 17:10
Поділіться публікацією:

Випускні у старшокласників на носі та саме час остаточно визначитися з майбутньою професією, якщо такого рішення ще немає. Багато абітурієнтів не замислюються про те, чи буде їхня майбутня спеціальність актуальною після закінчення університету і наскільки довго вона буде затребувана. Українські навчальні заклади оперативно реагують на зміни на європейському ринку праці, запроваджуючи нові програми навчання, модернізуючи старі та позбавляючись застарілих. Це гарантує, що випускники українських вищих навчальних закладів легко знаходять роботу: якщо у Словенії немає вакансій, вони можуть успішно працевлаштуватися в інших європейських країнах.

Абітурієнту до уваги: 8 професій, які будуть актуальні в Україні та Європі

Портал "Коментарі" зібрав найперспективніші професії наступного десятиліття. Розповідаємо про зарплати фахівців, які працюють у Європі та наскільки ці напрямки актуальні там.


1. Програміст або розробник програмного забезпечення

Програмісти займаються розробкою програм для автоматизації різних процесів, таких як бухгалтерський облік, управління продажами, системи безпеки, виробничі процеси та інші. Вони також займаються створенням мобільних програм, веб-сайтів та операційних систем, використовуючи різні мови програмування.

Навчання програмування починається в університеті, але фахівці у цій галузі продовжують навчатися протягом усієї своєї кар'єри, оскільки IT-технології стрімко розвиваються. Нестача високоякісної освіти в галузі програмування, у поєднанні зі швидким зростанням сектору інформаційних технологій, призводить до дефіциту кадрів. Тому фахівці, які мають актуальні знання та навички, затребувані на європейському та світовому ринках праці.

Заробітна плата програміста залежить від мови програмування, володіння спеціалізованими навичками, розмірів компанії, досвіду роботи та знання іноземних мов. У середньому прибуток програміста варіюється від 24 до 42 тисяч євро на рік, але досвідчені фахівці можуть заробляти набагато більше.


2. Фахівець за даними або Data Scientist

Це настільки нова професія, що її назва важко піддається перекладу і в оригіналі звучить як data scientist – буквально "вчений даних". Фахівці за даними збирають, систематизують, аналізують та інтерпретують величезну кількість інформації. Їхня робота результативно проявляється в базах знань, що використовуються для машинного навчання штучного інтелекту. Ця технологія застосовується для персоналізації контенту сайтів, покращення пошукових систем, у системах розпізнавання осіб та голосу, а також для комерційних цілей, наприклад, у підтримці прийняття управлінських рішень компаніями.

Фахівець за даними повинен мати гнучкий розум і гарні знання в галузі математики, статистики, логіки та інформатики.

Середня зарплата у цій галузі становить 48 тисяч євро на рік, але це середнє значення. Зарплата фахівця за даними може змінюватись в залежності від його навичок, роботодавця та країни приблизно від 17 тисяч євро на рік до 117 тисяч євро на рік, наприклад, як у Швейцарії.


3. Інженер-механік

Людина, яка займається цією професією, може працювати як в галузі ракетобудування або важкого машинобудування, так і на заводах, які виробляють пилососи або кавові машини. У загальному розумінні інженери-механіки займаються проектуванням, створенням та обслуговуванням різних машин і механізмів. Маючи знання точних наук і відповідні навички, фахівець може заглибитися в конкретну сферу.

Середня зарплата інженерів-механіків на європейському ринку праці коливається від 44 до 52 тисяч євро на рік. Найвищий попит на інженерів-механіків нині спостерігається у Німеччині, де висококваліфікований фахівець із знанням німецької мови може заробляти до 65 тисяч євро на рік.


4. Фінансовий консультант

Це експерт у галузі фінансового управління, який допомагає як фізичним особам, так і компаніям ефективно управляти своїми фінансами, планувати витрати, складати бюджети та вибирати об'єкти для інвестування. Фінансовий консультант може працювати як на самозайнятій основі, так і бути співробітником консалтингової фірми, банку, страхової компанії чи інвестиційної фірми. Для вступу в цю сферу потрібна освіта в галузі економіки, бухгалтерського обліку, банківської справи або фінансів, а також володіння англійською мовою та вміння продавати свої послуги.

Роботодавці готові щедро винагороджувати кваліфікованих фахівців у цій галузі: наприклад, середня заробітна плата фінансового консультанта в Ірландії становить близько 45 тисяч євро на рік.


5. Лікар

Це не тільки одна з найпопулярніших, а й одна з найпрестижніших професій у Європі. На жаль, фахівців, які щодня рятують тисячі життів та піклуються про здоров'я мільйонів людей, катастрофічно не вистачає, що змушує абітурієнтів замислитись про кар'єру у сфері охорони здоров'я. Будь-який студент, який старанно пройшов практику і успішно склав випускні іспити, може знайти роботу в Євросоюзі. Однак студентам слід розуміти, що для того, щоб стати висококваліфікованим фахівцем, їм доведеться вчитися до краю своїх можливостей.

Молоді лікарі заохочуються перспективою гарного заробітку: у Нідерландах лікарі загальної практики можуть заробляти до 102 тисяч євро на рік, а фахівці у вузьких областях – до 221 тисяч євро на рік. Серед інших європейських країн, де робота лікарів винагороджується конкурентною зарплатою – Бельгія, Швейцарія, Данія.


6. Медсестра чи медбрат

На ринку праці також спостерігається значний дефіцит молодшого медичного персоналу, що відчувається практично в кожній країні світу. Обов'язки медсестри включають догляд за хворими, допомогу лікарям на прийомах та операційній, виконання простих процедур та маніпуляцій, а також адміністративних завдань. Для роботи в якості медсестри необхідно не тільки здобути якісну медичну освіту, але й мати терпіння, стресостійкість і емпатію.

Для того, щоб лікарі мали підтримку з боку медичного персоналу, багато європейських країн залучають молоді кадри хорошими заробітними платами. Наприклад, медсестра у Норвегії, Данії чи Італії може заробляти 52 тисячі євро на рік, а у Люксембурзі – до 110 тисяч євро на рік.


7. Інженер-електрик

На цій інженерній спеціальності також спостерігається гостра нестача кадрів на ринку праці. Інженери-електрики займаються обслуговуванням електричних систем різного масштабу – від житлових будинків до цілих міст, а також електричних машин та верстатів. Вони займаються проектуванням електричних систем, проводять необхідні розрахунки та організують реалізацію проектів, а також займаються їх обслуговуванням. Для роботи в цій галузі потрібно отримати спеціалізовану вищу освіту, хоча деякі фахівці починають свою кар'єру з здобуття середньої освіти та роботи як електрик.

Зарплата інженера-електрика може відрізнятися залежно від кваліфікації спеціаліста та країни. Наприклад, у Великій Британії середня зарплата інженера-електрика становить близько 35 тисяч євро (31 тисяча фунтів стерлінгів) на рік.


8. Інженер у галузі електроніки

Інженер з електроніки займається розробкою електронних схем та створенням плат, які керують практично всією сучасною технікою – від телефонів та планшетів до пральних машин, холодильників та заводських верстатів. Крім того, інженери виконують адміністративні обов'язки, включаючи складання технічної документації та звітів щодо результатів тестування обладнання. Для становлення інженером у галузі електроніки необхідно здобути відповідну освіту за спеціальністю або у суміжній інженерній галузі.

За даними веб-сайту з пошуку роботи в Німеччині gehalt.de, початкова зарплата фахівця в галузі електроніки становить від 30 до 47 тисяч євро на рік. Зарплата досвідченого фахівця може сягати 78 тисяч євро на рік.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини