Підтримка України будуватиметься по-новому: перші заяви “Рамштайну-21”

Авіабаза "Рамштайн". Скріншот: uatv.ua

Сьогодні, 26 квітня, відбувається 21-ша зустріч представників Контактної групи з питань оборони України (формат “Рамштайн”). Примітно, що перше засідання цієї групи було цього ж дня два роки тому — 26 квітня 2022 року на американській авіабазі “Рамштайн”, після чого ці зустрічі отримали своє друге найменування, інформує FREEДОМ.

“Рамштайн-21” відбувається в онлайн-режимі, на ньому присутні представники військових відомств 50-ти країн.

Додаткові засоби ППО для України стали ключовим пріоритетом засідання. Як напередодні повідомив президент України Володимир Зеленський, учасники обговорять, як подолати труднощі та проблеми, що накопичилися за останні пів року, поки Київ чекав на допомогу від США. Необхідно владнати питання логістики, а також наповнення пакетів підтримки необхідним озброєнням.

Відкрив “Рамштайн-21” міністр оборони США Ллойд Остін. Він заявив, що особлива увага буде приділена не тільки захисту українського неба, а й пошукам додаткової артилерії та бронетехніки для української армії. Остін зазначив, що з часів першої зустрічі відбулося багато подій. Це і бої за Київ, звільнення частини Харківської та Херсонської областей, відтиснення Чорноморського флоту РФ, відновлення експорту зерна та інше. Такою мужністю українців зміг надихнутися практично весь світ, і подальша підтримка Києва буде не тільки зберігатися, а й збільшуватися, додав він.

“Україна критично потребує більшої кількості систем ППО, і терміново потребує більшої кількості ракет-перехоплювачів. Боротьба України за свободу має значення для всіх нас. Якби Україна потрапила під чобіт путінських військ, Європа опинилася б у путінській тіні. Тому ми, як і раніше, сповнені рішучості стримувати Росію від будь-якої подальшої агресії, зокрема і від агресії проти наших союзників по НАТО”, — заявив міністр оборони США.

Формат надання допомоги Києву планують удосконалити. Як повідомляють у Міністерстві оборони України, тепер союзники допомагатимуть не кожен окремо, а вступатимуть у конкретну коаліцію, в якій зможуть більше себе проявити. Нагадаємо, що з минулого року було створено вісім союзів: авіаційних спроможностей, протиповітряної та протиракетної оборони, коаліція дронів та інші. Серед союзників — десятки країн НАТО, до яких можуть приєднатися Японія та Австралія. В оборонному відомстві зазначили, що для просування таких ініціатив спеціально створили Офіс підтримки коаліцій.

“Завданням Офісу підтримки є забезпечення координації та планування роботи в рамках коаліцій можливостей, забезпечення взаємодії між коаліціями, а також аналіз стану комунікацій з країнами-партнерами”, — йдеться в повідомленні Міністерства оборони України.

Читайте також: Допомога Україні у форматі “Рамштайн” може активізуватися в рази на тлі сигналів від США, — думка

Прямий ефір