Великдень-2024: дата, традиції та заборони

Великдень вважається одним із найбільш значущих для християн свят. Традиції його святкування і підготовки є незмінними, а от дата щороку різниться.

Відкритий нагадує читачам основні традиції Великодня.

Великдень-2024: дата

Перехід Православної Церкви України (ПЦУ) та Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ) на новоюліанський календар не впливає на святкування Великодня. Це пояснюється тим, що православні християни та католики визначають дату Світлого Христового Воскресіння по-різному. Таким чином, у 2024 році православні християни в Україні відзначатимуть Великдень 5 травня, а католики відсвяткували його 31 березня.

Значна різниця у датах зумовлена використанням різних методів обчислення. Вона випливає із застосування окремих версій Пасхалії. Згідно з юліанським і новоюліанським календарями, можливі дати Великодня – від 4 квітня до 8 травня. Проте православна церква базується на весняному рівноденні для розрахунку, тому Великдень за православним календарем не може настати раніше 4 квітня.

Великий піст-2024

У 2024 році Великий піст, який передує Великодню, розпочнеться 18 березня і триватиме до 4 травня. Цей період становить 50 днів, під час яких віряни практикують духовне та фізичне очищення. Найсуворішим періодом Великого посту є останній тиждень, відомий як Страсна седмиця, який завершується 4 травня.

Великдень 2024 року: дата традиції та заборони

Традиції на Великдень

Українські великодні традиції мають багатовікову історію. Великдень – одне з найулюбленіших свят серед українців, яке відзначають люди будь-якого віку.

Підготовка до святкування розпочинається напередодні. Перед Великоднем українці прибирають будинок, миють вікна, перуть; ріжуть свійську птицю та худобу на м’ясо. До свята готують м’ясні страви (ковбаски, холодець, голубці) та фарбують яйця-крашанки, які не споживають під час посту. На десерт випікають здобні паски.

У день Воскресіння віряни відвідують храм, де освячують їжу для святкової вечері. За столом збирається вся родина, обмінюючись пасками. У цей день популярні різноманітні ігри та розваги з великодніми яйцями.

Що не можна робити у Великдень

Заборони на Великдень такі ж, як і на будь-яке інше велике церковне свято.

У Воскресіння Христове не можна:

  • займатися важкою фізичною працею;
  • лаятися, ображати інших людей, заздрити і бажати зла;
  • засуджувати людей за спиною і розкривати їхні таємниці;
  • займатися ворожінням, ритуалами і обрядами;
  • викидати освячені продукти у відро для сміття;
  • відмовляти в допомозі.

Також у перший тиждень після Великодня священнослужителі не рекомендують одружуватися і вінчатися.

Як правильно вітатися на Великдень

Перші сорок днів після Великодня віряни вітаються спеціальними привітаннями. Побачивши знайомих, потрібно сказати: “Христос воскрес!”, а якщо так привіталися до вас, то відповісти: “Воістину воскрес!”. Таким чином люди висловлюють радість та щастя.

Що має бути у великодньому кошику

Українські віряни несуть до церкви паски, варені яйця, сіль, м’ясо, ковбасу, хрін, воду, а також молочні продукти. Крім того, вони можуть взяти алкоголь, за винятком горілки, пива та коньяку.

Заборонено приносити до церкви кров’янку, а також різноманітні матеріальні цінності, як-от гроші, ключі та прикраси.

Підписуйтеся на наш Телеграм-канал і сторінку Відкритого в Фейсбук, щоб першими дізнаватися про найважливіші події Дніпра.

Теги: , ,