Експорт цукру різко зріс, але ціна трохи знизилася

Експерти пропонують шукати нові ринки та спрогнозували квоти на постачання до ЄС.
Експорт цукру різко зріс, але ціна трохи знизилася
Jason / unsplash.com

Минулого року Україна наростила експорт цукру до 516 тис. тонн на суму понад 391 млн доларів, що на 185% більше, ніж 2022-го. При цьому середня експортна ціна становила 758 дол./т.

Про це повідомляє Українська Асоціація Аграрного Експорту (УААЕ) з посиланням на дані Державної митної служби.

Торік більшість продажів цукру припала на Євросоюз – 384 млн доларів, або 98%. Основними покупцями стали: Румунія, Італія, Болгарія, Угорщина, Польща, Хорватія та Чехія.

інфографіка
інфографіка / Uaexport.org

Крім того, у першому кварталі 2024 року українськими аграріями вже експортовано 213 тис. тонн цукру (+72% до аналогічного періоду минулого року) на суму 135 млн доларів. (+36%). Лідерами з купівлі цукру з України зараз є Італія, Болгарія та Угорщина. Проте середня ціна на вітчизняний продукт знизилася до 633 дол./т.

Читайте також:

В УААЕ наголошують на необхідності розширення ринків збуту українського цукру за рахунок таких країн як Індонезія, Малайзія, Китай, Південна Корея, Бангладеш, Саудівська Аравія, а також США та Алжир. Це пов'язано з рішенням Єврокомісії запровадити обмеження на ввезення окремих видів сільськогосподарської продукції з України, зокрема, цукру.

Експерти прогнозують, що безмитна квота з боку ЄС на український цукор становитиме близько 265 тис. тонн у 2024 році та 110 тис. тонн до червня 2025 року.

Раніше ми писали про те, що Європейський парламент проголосував за продовження на рік безмитної торгівлі українською сільськогосподарською продукцією, водночас запровадивши нові обмеження та квоти на імпорт деяких товарів з України.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK