Мешканцям Дніпра розповіли про історію та значення вербної неділі

За тиждень до Великодня православні віряни відзначають вербну неділю. Цьогоріч вона припадає на 28 квітня. Дніпровська культурологиня та священник Православної церкви України розповіли про значення свята та його історичний сенс.

За традицією, люди беруть гілочки, ідуть святити їх у церкву. Потім б’ють ними своїх родичів, примовляючи: «Верба б’є, значить, ти ростеш, і здоров’я тобі бажає», а також «Не я б’ю, це верба б’є». Цікаво, що, за словами фахівців, раніше це свято мало назву “пальмова неділя”.

«Оскільки в нашому регіоні немає пальм, зрозуміло, що люди шукали певний замінник цієї символічної рослини, тому що в середземноморських країнах ця рослина символізує перемогу і життя. І от на наших теренах схожий символізм має верба», – розповіла культурологиня Наталія Лисовець.

Мешканцям Дніпра розповіли про історію та значення вербної неділі

А ще верба – це дерево, яке перше зацвітає з приходом весни. Тому йому надають таку символіку воскресіння. Саме ж свято прийшло до нас із прийняттям християнства, ділиться священник Дмитро Поворотний.

«До нас це свято прийшло, звичайно, зі сходу із прийняттям християнства. Перші згадки про святкування цього свята сягають 3-4 століття, в згадках церковних письменників. І, відповідно, і ті традиції, які склалися коло цього свята, існують вже впродовж цих багатьох століть», – зазначив священник Православної церкви України, військовий капелан Дмитро Поворотний.

Мешканцям Дніпра розповіли про історію та значення вербної неділі

Вербну неділю святкують за тиждень до Великодня. Свято символізує вхід Ісуса до Єрусалиму.

Детальніше про особливості свята дивіться в сюжеті Відкритого.

Журналістка: Вікторія Горохова

Оператори: Руслан Герасименко та Данило Варава

Підписуйтеся на наш Youtube-канал! Там на вас чекає ще більше відео.

Теги: , , ,