RU
 

Без нових систем Patriot. Ювілейний РамштайнСюжет

Текст: ,  26 квітня 2024, 23:47
0
6935
Без нових систем Patriot. Ювілейний Рамштайн
Фото: Getty Images
Украина нуждается в семи дополнительных установках ПВО Patriot

Хоча Україна заявила, що потребує семи додаткових установок ППО Patriot, поки вона змогла забезпечити лише одну таку нову систему: її погодилася надати Німеччина.

 
Контактна група із оборони України (формату Рамштайн) існує вже два роки. На засіданні до другої річниці заснування формату Володимир Зеленський виступив із промовою, в якій позначив важливі пріоритети у допомозі від союзників.
 
Артилерія та ППО
 
Зеленський зазначив, що подальший розвиток подій на фронті залежить від того, наскільки швидко діятимуть Україна та союзники і чи виконуватимуться домовленості.
 
"Хоча за ті півроку, поки ми чекали на рішення про американську допомогу, російська армія зуміла перехопити ініціативу на полі бою, ми все ще можемо не тільки стабілізувати фронт, а й просуватися, досягаючи цілей України у війні", – заявив він.
 
Першим пріоритетом він назвав далекобійну зброю, щоб "жоден куточок окупованої території не був безпечним місцем для окупанта". Зеленський подякував союзникам за вже ухвалені рішення про ракети, які "вже працюють на фронті" – Storm Shadow, SCALP та ATACMS.
 
Другим пріоритетом президент назвав ППО.
 
"Цього року російські літаки застосували проти України вже понад 9 тисяч керованих авіабомб. Нам потрібні здібності, щоб збивати їхні бойові літаки, щоб вони не наближалися до наших позицій та кордону. Це можливо. Так само, як можна захистити українські міста від російських ракет . Нам терміново потрібні системи Patriot і ракети до них", – підкреслив Зеленський, додавши, що Україна потребує як мінімум семи таких систем.
 
"У вас є ці системи, і вони справді можуть змінити ситуацію на краще. Як і прискорення надання F-16", – заявив президент.
 
Третім пріоритетом Зеленський назвав артилерію та снаряди, наголосивши, що зараз дисбаланс українських та російських сил в артилерії становить 1:10, і така ситуація заохочує Росію думати про контрнаступ.
 
Четвертим пріоритетом він назвав виробництво зброї як у країнах-партнерах, так і у спільних проектах.
 
"Зараз в Україні ми маємо потенціал для виробництва, зокрема, дронів, який суттєво перевищує наші фінансові можливості. Така сама ситуація із системами радіоелектронної боротьби... Потрібно заповнити наші оборонні потужності реальними замовленнями", – зазначив Зеленський.
 
Без Patriot
 
У Білому домі заявили, що засоби протиповітряної оборони наразі є пріоритетом для України.
 
Міністерство оборони США заявило, що придбає у військової промисловості військове обладнання для України на загальну суму 6 млрд доларів. Це найбільша одиночна партія допомоги, яку Вашингтон направить Києву за весь час російського вторгнення, і до нього входять ракети для американських систем ППО Patriot. Однак Пентагон не повідомляє про виділення самих пускових установок Patriot, про які останнім часом просила Україна.
 
"Їм потрібні не тільки "Патріоти", їм потрібні й інші види систем, і ракети", - заявив міністр оборони США Ллойд Остін. — Я закликав би нас усіх ставитися з обережністю до тверджень про те, що Патріоти можуть вирішити всі проблеми”.
 
На 6 мільярдів доларів Пентагон замовить для України додаткові боєприпаси для систем Patriot, NASAMS та HIMARS, 155-мм та 152-мм артилерійські снаряди, підривні снаряди та високоточні авіаційні боєприпаси.
 
Також вказується обладнання для інтеграції західних пускових установок, ракет та радарів з українськими системами ППО, засоби протидії дронам, радіолокаційні станції, протиартилерійські радари, дрони Switchblade та Puma та засоби підтримки українського виробництва дронів.
 
Крім того, США планують замовити безпілотні авіаційні комплекси, тактичні транспортні засоби для буксирування озброєння та техніки, стрілецьку зброю та патрони до неї та запчастини та технічне обслуговування.
 
Відмови від союзників
 
Патріоти, а також ракети С-300, серед іншого є у Греції, однак у п'ятницю прем'єр-міністр цієї країни Кіріакос Міцотакіс заявив, що віддати їх Україні Афіни не можуть.
 
В інтерв'ю телекомпанії Skai TV Міцотакіс сказав: "Нас попросили, але ми пояснили, чому ми не можемо". Він додав, що системи ППО є критичними для нашої системи стримування. Як нагадує Reuters, оборонні питання – вкрай чутливі для Греції – з огляду на її важкі відносини із сусідньою Туреччиною.
 
Міністерство оборони Іспанії у п'ятницю заявило, що надішле Україні додаткові ракети для систем Patriot, але не пускові установки.
 
Кожна батарея Patriot коштує близько 1 млрд. доларів, а одна ракета — майже 4 млн. доларів.
 
 
СПЕЦТЕМА: Сюжети
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі