Компанії

Microsoft відкрила вихідний код MS-DOS 4.00

0

Microsoft опублікувала на GitHub вихідний код MS-DOS 4.00, двійкові файли, образи дисків та документацію на цю операційну систему. 45-річний код випущено під ліцензією MIT, що надає розробникам повну свободу дій. Четверта версія MS-DOS 4.00 цікава тим, що була написана у співпраці з IBM, демонструвала зародки багатозадачності та утворила гілка DOS під назвою Multitasking DOS (або MT-DOS), поширення якої було обмежено.

Випуск вихідного коду MS-DOS 4.00 відбувся завдяки співпраці між колишнім технічним директором Microsoft Реєм Оззі (Ray Ozzie) та комп’ютерним дослідником Коннором Хайдом (Connor Hyde). Весь код та інші матеріали, які тепер доступні на GitHub, були збережені Оззі. Працюючи в Lotus, він заархівував кілька невирішених двійкових бета-версій MS-DOS 4. У збереженні історичної спадщини також взяли участь віце-президент спільноти розробників Microsoft Скотт Хансельман (Scott Hanselman) та інтернет-архівіст та ентузіаст Джефф Спонагл (Jeff Sponaglu). Перед опублікуванням вихідного коду ОС ентузіасти отримали всі необхідні дозволи правовласника.

Найцікавішим у цій версії MS-DOS є деякі зачатки багатозадачності, які, як стверджує Хайд, пізніше стали основою IBM OS/2. Однією із ключових частин передбачуваного багатозадачного робочого процесу MS-DOS 4.00 є менеджер сеансів SM.EXE. Цей системний компонент дозволяє перемикатися за допомогою гарячих клавіш між шістьма заздалегідь заданими програмами. Проте тести Хайда виявили серйозні помилки у його роботі. Більш детально про багатозадачність в MS-DOS 4.00 і про всі утиліти, що поставляються з цією версією, можна прочитати в блогу Хайда.

Асемблерний код Intel 8086 MS-DOS 4.00, двійкові файли, образи дисків та документація розміщені на GitHub. Образи дисків знаходяться у каталозі v4.0-ozzie/bin. Ентузіасти, які мають справне старе обладнання, можуть запустити ОС у вихідному вигляді. Для запуску на сучасних ПК знадобиться емулятор, наприклад PCem або 86box з відкритим вихідним кодом. До речі, у тому ж таки репозиторії GitHub зберігається вихідний код MS-DOS 1.25 і 2.0.

Comments

Comments are closed.