На Дніпропетровщині – пік активності змій: де зустрічаються та як вберегтися

У Дніпрі активізувалися змії. Їх все частіше помічають на Набережній, Монастирському острові та у місцях поблизу води.

Які види плазунів живуть у нашій області та чи є серед них небезпечні – про це в етері програми «Шах і мат» на телеканалі «Відкритий» розповів еколог Вадим Манюк.

На Дніпропетровщині – пік активності змій: де зустрічаються та як вберегтися - рис. 1

За словами фахівця, змії у степовій зоні прокидаються у квітні, але цьогоріч зробили це на 20 днів раніше через аномально теплу весну. Загалом на Дніпропетровщині зустрічається до 7 видів змій, і лише два з них вважаються отруйними: гадюка звичайна і гадюка степова.

«Усі гадюки схожі між собою, і розрізнити окремі види часом не може навіть фахівець – для цього треба порахувати й виміряти кількість щитків на голові. Найбільш надійною ознакою отруйних плазунів є зигзагоподібний малюнок на спині. Гадюка виростає до півметра, окремі екземпляри-рекордсмени – до 60 см. Вони мають широке потовщене тіло, за рахунок якого здаються великими на фоні інших видів», – відзначає еколог.

На Дніпропетровщині – пік активності змій: де зустрічаються та як вберегтися - рис. 2

Гадюка степова мешкає по всій території області. Серед зон підвищеної концентрації – лівобережжя Дніпра, район м. Кам’янське, ділянка від Обухівки до Шульгівки. Зустріти плазуна можна і по великих степових балках на Криворіжжі, Нікопольщині, Синельниківщині.

«Гадюка більш відлюднена, вона уникає скупчення людей і навряд чи з’явиться просто посеред міста. А от полози й вужі можуть пролізти на подвір’я, на територію парків і зон відпочинку. Величезна проблема для водяних вужів – що їх постійно плутають із гадюками, ображають, знищують, вбивають. Це проблеми виховання та освіти: ще з часів радянщини у нас закріпився міф, що жовті вушка – ознака неотруйних змій. У водяного вужа жовтих вушок немає, є тільки у звичайного. А отруйні зуби розташовані глибоко в глотці, вони малесенькі та не становлять загрози для людини», – пояснює Вадим Манюк.

На Дніпропетровщині – пік активності змій: де зустрічаються та як вберегтися - рис. 3

Змії ніколи не нападають першими: єдина мотивація для укусу – це захист себе або свого потомства. Тож коли людина наближається до гадюки, та спершу попереджає і шипить.

«Треба прислухатися, реагувати і відійти в сторону – жодного нападу тоді не буде. Якщо побачили змію, не варто до неї наближатися, розглядати, брати в руки чи намагатися зловити. Хоча смертельних випадків у нашому регіоні не було, але це дуже болючий укус і дуже болючий стан. Краще спокійно та без різких рухів відійти в сторону і залишити змію у спокої», – радить фахівець.

Серед інших загроз весняно-літнього періоду – павуки та кліщі. За словами еколога, більшість павуків, які трапляються у нашому регіоні, не здатні навіть прокусити людську шкіру. Загалом же укуси павуків не є небезпечними, але можуть викликати больовий шок або спровокувати алергічну реакцію, якщо людина до того схильна.

На Дніпропетровщині – пік активності змій: де зустрічаються та як вберегтися - рис. 4

Інша справа – кліщі:

«Попри свою непримітність і маленькі розміри, вони переносять хворобу Лайма, енцефаліт та ряд інших загрозливих хвороб. Потрібно максимально убезпечуватися під час будь-яких прогулок чагарниками або місцевістю, де є листва дерев. Ретельно оглядати одяг і тіло після повернення, а якщо кліщ вже присмоктався – одразу діставати самостійно, якщо знаєте, як це зробити».

На Дніпропетровщині – пік активності змій: де зустрічаються та як вберегтися - рис. 5

Детальніше про те, як діяти у випадку укусу – у повному відео.

Підписуйтеся на наш Телеграм-канал і сторінку Відкритого в Фейсбук, щоб першими дізнаватися про найважливішіподіїДніпра.

Теги: , , , ,