161 дитину, викрадену РФ, вдалося знайти в Німеччині: деталі від правозахисниці 

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

У співпраці з німецькими колегами українським правоохоронцям вдалося встановити на території Німеччини 161 українську дитину, викрадену Росією. Процес пошуку та ідентифікації їхніх особистостей — складний і тривалий. Ба більше, Росія маніпулює цією інформацією. Усе це призводить до труднощів, плутанини у списку викрадених дітей. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказала експертка Регіонального центру прав людини (RCHR) Катерина Рашевська.

Коментуючи інформацію про 161 дитину в Німеччині, вона наголосила, що наразі немає даних про те, хто вони і чому перебували саме в цій країні. 

“Хто всі ці 161 особа, я не можу сказати, тому що в нас немає такої інформації. Але факт того, що ці діти спочатку фігурували в списку депортованих або ж примусово переміщених, не означає, що це якась помилка. І не означає, що цей список неправильний або якось сфальсифікований”, — пояснила Рашевська.

За її словами, часто Україна повертає з території Російської Федерації дітей, яких теж не було в цьому списку, але Російська Федерація їх депортувала. 

“Деякі діти спочатку потрапляють у цю базу, потім їх звідти виключають, тому що їх знаходять або ж в Україні, або ж територію деокупують, або їх повертають, бо знаходять у Європі. Це все дуже довгий процес ідентифікації”, — сказала спікерка. 

Якби Російська Федерація дотримувалася своїх зобов’язань за міжнародним гуманітарним правом і передала список депортованих, так званих “евакуйованих” нею дітей, Міжнародному комітету Червоного Хреста, тоді б узагалі не виникало таких питань. І тоді б не знаходили українських дітей із цього списку в інших країнах, акцентувала Рашевська. 

“Росія цього не зробила. І тому бувають ось такі випадки, коли місце розташування дітей не в Російській Федерації, а на території іншої держави. Цих дітей із загальної бази даних, я впевнена, виключать”, — доповнила правозахисниця. 

Рашевська наголосила, що РФ викрала тисячі українських дітей. І вона маніпулює цією інформацією. Маніпулює і Німеччиною, вперто вдаючи, що сама не здійснила примусової депортації дітей. 

“Наразі ухвалюватимуться окремі рішення про те, чи повертати знайдених у Німеччині дітей на територію України, або ж їм безпечніше поки що побути там, а потім повертатися на територію держави громадянства”, — розповіла правозахисниця.

Читайте також: Росія продовжує створювати перешкоди в процесі повернення українських дітей, необхідні нові важелі впливу, — правозахисниця


Ви можете допомогти повернути неповнолітніх громадян України додому. Якщо проживаєте на території Білорусі, Росії або на тимчасово окупованих територіях України та володієте інформацією про депортованих дітей — напишіть у Telegram-канал “Я тут” або на сайт FREEДОМ. Київ гарантує анонімність.

Нагадаємо, телеканал FREEДOM у партнерстві з радницею-уповноваженою президента України з прав дитини та дитячої реабілітації і Ювенальною поліцією України запустив інформаційну кампанію “Знаєш — скажи!”, яка має на меті мотивувати жителів Росії протидіяти примусовій депортації українських дітей і сприяти їхньому поверненню до України.

Читайте такожБули свідками розстрілу інших дітей: жахливі історії життя юних українців в окупації та у РФ розповів Кулеба

Прямий ефір